Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

DOPRAVNÍ OMEZENÍ: Kamiony neprojedou přes hraniční přechod v Habarticích

Pro tranzitní dopravu nad 12 tun je ode dneška na Liberecku dočasně neprůjezdný hraniční přechod do Polska v Habarticích. Důvodem je rekonstrukce železničního přejezdu na silnici první třídy 13 ve Frýdlantu. Uzavírka začala proti plánu o dvě hodiny později, od 11:00. Chyběly některé zákonné podklady pro její vydání, řekl dnes vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp.

"Zejména se jednalo o podklady spojené se stavbou provizorního mostu na objízdné trase," uvedl Čáp.

Silnice první třídy přes Frýdlant zůstane podle něj zcela uzavřená do večera pondělí 31. října. Objízdná trasa vede po krajských silnicích přes Větrov. Policisté ale na ni nepustí nákladní auta nad 12 tun, jež regionem jen projíždějí. Po dobu uzavírky budou na česko-polské hranici v Habarticích a také v Mníšku na Liberecku nepřetržitě dohlížet na to, aby na tento úsek silnice 13 vůbec nevjížděly. Kamiony mohou jako objízdnou trasu zvolit buď hraniční přechod v Harrachově nebo v Hrádku nad Nisou.

Přes hraniční přechod v Habarticích denně projedou stovky kamionů. Jen za první hodinu uzavírky jich museli policisté odtamtud nazpět do Polska poslat asi deset. Podle jednoho z hlídkujících policistů zatím řidiči přijíždějící z Polska o uzavírce nevědí. "Podivují se, že tudy nemohou projet," dodal. Policisté řidičům radí, jakou náhradní trasu mohou zvolit.

Důvodem uzavírky je rekonstrukce přejezdu v Žitavské ulici ve Frýdlantu. Práce souvisejí s pokračující opravou železničních tratí na Frýdlantsku. Projekt Správy železniční dopravní cesty přijde zhruba na půl miliardy korun.

Uzavírka silnice je podle policistů zkouškou na zimu, kdy na Frýdlantsku čekají v souvislosti se zvýšenou kamionovou dopravou velké problémy. Při intenzivnějším sněžení pravidelně vázne doprava na Albrechtickém kopci, a tak budou na trase připraveny sklopné značky, které kamionům zabrání sjet ze silnice 35 směrem na Frýdlant a také vjet tam z Polska přes přechod v Habarticích. "V tomto případě budou kamiony směrovány na hraniční přechod v Hrádku nad Nisou, protože v případě uzavření Albrechtického kopce bude pravděpodobně nesjízdná i silnice 10 na Harrachov," uvedl již dříve vedoucí krajské dopravní policie Jaroslav Řehák.

Autoři | Foto Martina Petrášková

Štítky hraniční přechod, Habartice, silnice, Polsko, Frýdlant, doprava, Liberecký kraj, Harrachov, Hrádek nad Nisou, Frýdlantsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DOPRAVNÍ OMEZENÍ: Kamiony neprojedou přes hraniční přechod v Habarticích  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.