Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

AKTUÁLNĚ: Kdo nemusí, ať nevyjíždí! Na Frýdlantsku je kvůli silnému sněžení vyhlášen kalamitní stav

Kdo nemusí, neměl by dnes vůbec vyjíždět, a to bez legrace. Vydatné sněžení komplikuje dopravu v celém kraji. Nejhorší situace byla před osmou hodinou večerní na Frýdlantsku, kde silničáři jen těžce bojují s přívaly sněhu a proto vyhlásili kalamitní stav, který platí až do odvolání. Kalamita je v Libereckém kraji vyhlášena poprvé tuto zimu.

„Pro oblast Frýdlantska vyhlašujeme s okamžitou platností kalamitní stav. Nedoporučujeme v dané oblasti vůbec vyjíždět. Silné sněžení a vítr vytváří bílou tmu,“ varuje Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má zimní údržbu krajských silnic na starost.

Pro veškerou dopravu je zcela neprůjezdná i silnice první třídy 13 z Mníšku přes Albrechtický kopec do Frýdlantu a dále do Polska. Podle Šéna se silničáři snaží udržet alespoň sjízdnost na silnici III. třídy z Mníšku přes Oldřichovské sedlo do Raspenavy a na silnici 291 z Frýdlantu na Nové Město pod Smrkem. "Máme tam nasazený šípový pluh a pojede tam i fréza. Budeme dělat všechno pro to, abychom zajistili průjezdné aspoň tyto páteřní komunikace vedoucí Frýdlantskem," dodal.

Vyhlášení kalamitního stavu znamená, že silničáři nejsou v časových lhůtách schopni zajistit sjízdnost na jednotlivých komunikacích podle plánu zimní údržby. "Mohli bychom si najmout další síly, ale bohužel nemělo by to žádný smysl. To bychom s těmi stroji jezdili tam a zpátky a stejně by to nepomohlo. Musíme to nechat vysněžit a pak se to musí uklidit," dodal. V kraji vydatně sněží, za hodinu místy připadlo i více než pět centimetrů sněhu.

Krátce před 18. hodinou nám přišla do redakce zpráva od Ivany Mádrové přímo z Albrechtického kopce. „Stojím od Liberce nahoře a dolů to nejede. Přede mnou šňůra aut kam jen dohlédnu, nahoru žádné auto neprojelo. Silný vítr, chumelenice, bílé peklo.“ O pár minut později už se na kopec nikdo nedostal, jelikož ho silničáři uzavřeli pro veškerou dopravu.

Otevřená tak zatím zůstává silnice z Raspenavy přes Oldřichovské sedlo.

Problémy jsou ale i jinde na Frýdlantsku. Jen s velkými obtížemi je sjízdná silnice 291 z Nového Města na Frýdlant. Sněhové jazyky jsou hlášeny i ve Frýdlantské ulici v Raspenavě.Silnici z Turnova na Liberec blokuje několik odstavených kamionů. 

Hlášeno je také několik dopravních nehod. V Zákupech havarovalo dnes večer nákladní auto, dvě osobní auta v ulici Svobody, další dvě auta v Raspenavě a v Jablonci srazilo projíždějící auto chodce v Pražské ulici. Další nehoda blokuje silnici v jablonecké Palackého ulici.

Foto Martin Rachman | Zdroj ČTK

Štítky Frýdlantsko, silnice, doprava, Raspenava, Liberecký kraj, Frýdlant, Silnice LK a.s., Mníšek nad Hnilcom, Polsko, Nové Město pod Smrkem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

AKTUÁLNĚ: Kdo nemusí, ať nevyjíždí! Na Frýdlantsku je kvůli silnému sněžení vyhlášen kalamitní stav  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.