Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hotovo! Na trať do Vratislavic se dnes vrátily tramvaje

Na tramvajovou trať do Vratislavic nad Nisou se po dlouhých třinácti měsících vrátily tramvaje. První souprava vyrazila na zrekonstruovaný úsek dnes ve čtyři hodiny ráno. Výluka však skončila jen z části. Od vratislavické výhybny do Jablonce se cestující tramvají dostanou nejdříve na konci června.

„Je pro nás podstatné, že se stihl avizovaný termín, tedy 15. dubna. Trať je částečně dvoukolejná, čímž se nám podařilo zvýšit bezpečnost,“ řekl na dnešním slavnostním otevření tratě ředitel libereckého dopravního podniku Luboš Wejnar.

Dělníci z úseku mezi Libercem a Vratislavicemi zatím nezmizí. Přesto, že na trať vyjely první tramvaje, je ještě co dodělávat. „Trať funguje zatím ve zkušebním provozu, který plánujeme do konce srpna. Dokončit se musí ještě například čekárny a informační panely,“ dodal ředitel.

Výstavbu brzdilo hned několik komplikací. „Samotná výstavba v městské zástavbě nebyla jednoduchá. Zakreslené inženýrské sítě kolikrát neodpovídaly skutečnému stavu. Proto se musely dělat určité úpravy,“ shrnul Wejnar.

Vratislavice a Jablonec i nadále spojuje náhradní autobusová doprava. Termín dokončení druhého rekonstruovaného úseku, tedy Měnírna-Brandl, zatím není pevně stanoven. „Půjde nejspíš o konec června. Nyní se pracuje především na zabezpečení svahu. Řada věcí je už ale připravena. V Proseči je například nová výhybna a na konečné v Jablonci je dostaven víceúčelový objekt,“ řekl ředitel dopravního podniku.

Právě přestupování na náhradní autobusovou dopravu je nyní pro cestující jednodušší. Točna ve Vratislavicích nad Nisou nyní může sloužit jako takový malý terminál MHD. „Je uzpůsobena tak, aby cestující při případném přestupování z tramvaje do autobusu nemuseli chodit do komunikace. Tramvaje linky 5 i 11 navíc budou odjíždět z jednoho nástupiště,“ doplnil provozně-technický ředitel Ludvík Lavička.

Z Liberce do Vratislavic a Jablonce přestaly jezdit tramvaje loni 15. března. Důvodem byla rekonstrukce čtyř kilometrů tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem. Projekt, který včetně DPH přijde na 286 milionů korun, je největší investicí libereckého dopravního podniku v posledních letech. Práce měly původně skončit už v polovině března, výluka se však protáhla. Tramvajová trať spojuje Liberec s Jabloncem od roku 1955 a modernizaci už potřebovala. Poslední celková rekonstrukce trati spojená s dlouhodobou výlukou se na ní uskutečnila v letech 1972 až 1976.

I když ve Vratislavicích práce na tramvajové trati skončí, lidé si příliš neoddechnou. Ředitelství silnic a dálnic musí opravit přilehlou silnici první třídy 14 z Liberce na Jablonec. Už od čtvrtka 16. dubna bude proto uzavřen úsek od objektu Auto Koutek po Reno Bar. Objížďka je vedena přes Dlouhomosteckou ulici. Až do poloviny dubna bude uzavřen vždy jeden jízdní pruh i dál až k vjezdu do areálu Intexu, provoz tam bude ale jen omezen. Práce by podle informací z krajského odboru dopravy měly skončit do 16. května.

S využitím ČTK

Štítky Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Jablonec, tramvajová dráha, Liberec, dopravní společnost, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hotovo! Na trať do Vratislavic se dnes vrátily tramvaje  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.