Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kde tankovat CNG v Liberci? Třeba na ulici České Mládeže

Zvažujete koupi nového automobilu a rádi byste se zachovali šetrně k životnímu prostředí? Pak lze doporučit vozidla jezdící na stlačený zemní plyn (CNG). Jednu z CNG stanic naleznete v ulici České mládeže 594/33 v Liberci. Provozuje ji společnost E.ON, která na svých stanicích umožňuje platit i CSS kartou.

CNG představuje alternativní palivo, které získává na popularitě v osobní i nákladní dopravě. V České republice je k dispozici více než 55 plnících stanic CNG a do budoucna by mělo přibýt ještě dalších 150. Počet automobilů jezdících na CNG se pohybuje kolem 7,5 tisíc a i toto číslo se bude zvyšovat. Na světě jezdí na CNG přes 20 milionů vozidel.

Jaké výhody stlačený zemní plyn přináší a nakolik je výhodné jezdit automobilem na CNG? CNG je v podstatě šetrnější alternativa k LPG. Jedná se o velmi oblíbenou alternativu pohonu především z ekonomického a ekologického důvodu. Ačkoli je pořizovací cena automobilu na CNG o pár desítek tisíc korun vyšší než v případě benzinové či dieselové verze daného typu auta, investice se vrátí v provozních nákladech, ty jsou totiž nižší až o 30-50 %. Spotřeba auta na CNG je srovnatelná s benzinovými auty, ovšem cenou za pohon se dostanete až na polovinu (1 litr benzinu se pohybuje kolem 36 Kč, cena za 1 m3 CNG kolem 18 Kč). Čím více kilometrů ročně najedete, tím rychleji se vám prvotní investice začne vracet. Cena provozních nákladů může klesnout až na 1 Kč/km.

Nabídka aut na CNG je v České republice poměrně bohatá. Máte-li rádi italský Fiat, pak hledejte přívlastek „Natural Power“. Vybírat můžete od malého Fiatu 500, přes Fiat Punto, až po větší Fiat Qubo či Fiat Doblo. Taktéž Škoda Auto nabízí model malého vozu Škoda Citigo CNG či novinku Škoda Octavia G-TEC. Z dalších jmenujme Volkswagen Passat a Touran, Mercedes-Benz třídy B či Opel Zafira.

Liberec se navíc může pyšnit novými autobusy, které nahradí staré a které budou mít pohon na stlačený zemní plyn. Studie ukazují, že CNG autobusy snižují emise oxidu uhličitého o 25 až 30 % ve srovnání s dieselovými autobusy. Největší rozdíl je v karcinogenních a mutagenních pevných prachových částicích PM, ty jsou u CNG téměř nulové.  Tato ekologická obnova Liberci určitě prospěje.

Více informací o CNG automobilech naleznete na specializovaném webu. Mapa CNG stanic je k nahlédnutí zde.

PR text

Štítky stlačený zemní plyn, Liberec, zemní plyn, E.ON, Česko, Fiat, Mercedes-Benz, ŠKODA AUTO a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kde tankovat CNG v Liberci? Třeba na ulici České Mládeže  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.