Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj chystá opravy silnic za půl miliardy. Zaplatí je EU

Liberecký kraj připravuje rekonstrukci 14 silnic druhých a třetích tříd dohromady za téměř 538 milionů korun. Stihnout je musí do podzimu příštího roku, žádá na ně totiž dotace z Regionálního operačního programu (ROP) a ty bude nutné ještě příští rok vyúčtovat. Proplaceny musí být do konce listopadu 2015.

Přestože bude financování z EU schváleno zřejmě až v březnu příštího roku, kraj už začal vyhlašovat veřejné soutěže na dodavatele, byť zatím nemá peníze jisté. "Smlouva se zhotoviteli bude podepsána, až bude o dotaci rozhodnuto," řekl radní pro dopravu Vladimír Mastník (Starostové pro Liberecký kraj). Pokud bude v programu dostatek peněz, mohla by dotace pokrýt 100 procent nákladů. "Pokud některá z akcí dotaci nezíská, bude přesunuta do dalšího programovacího období nebo se na ni pokusíme získat peníze jinde," doplnil hejtman Martin Půta (STAN).

Liberecký kraj vlastní zhruba 2077 kilometrů silnic nižších tříd, což představuje 86 procent komunikací na jeho území. V minulosti se podařilo zastavit chátrání a stav silnic se začal pomalu zlepšovat především díky úvěru 750 milionů korun a stamilionům z evropských fondů, dalších 500 milionů si kraj půjčil na opravu mostů. V posledních letech se však stav komunikací rychle zhoršuje. Důvodem je houstnoucí doprava, ale hlavně povodně ze srpna 2010.

Poslední měření ukázala, že téměř 805 kilometrů silnic v kraji je v havarijním stavu, to je téměř 40 procent krajských komunikací. Dalších 327 kilometrů silnic je v nevyhovujícím stavu, více než polovina krajských silnic tak nutně potřebuje opravu. Ve výborném stavu je pouhých 138 kilometrů, to je méně než sedm procent krajských komunikací. "Peníze se soustředí na rekonstrukce silnic poškozených povodní a na běžné opravy pak chybí," řekl již dříve vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp.

I proto už teď kraj pracuje na projektech, na něž chce žádat dotace v novém programovacím období z Integrovaného operačního programu. Do roku 2020 plánuje rekonstrukce za zhruba 2,52 miliardy korun. V předběžném plánu je 26 akcí. Silnice, které byly vybrány, navazují na hlavní evropskou síť, což byla podmínka programu. Jen příprava projektů přijde podle odhadů na 60 milionů korun. "Dalších 380 milionů bude třeba na spolufinancování, pokud zůstane zachována patnáctiprocentní spoluúčast," doplnil ekonomický náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové).

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky silnice, Liberecký kraj, oprava, Evropská unie, dotace, Starostové a nezávislí, Vladimír Mastník, Starostové pro Liberecký kraj, Martin Půta, Marek Pieter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

Jen by to chtělo z kraj-lbc.cz překopírovat taky tu mapku, seznam úseků a počet km, aby tahle zpráva dávala smysl..

Neděle, 9. listopadu 2014, 17:35Odpovědět

Kraj chystá opravy silnic za půl miliardy. Zaplatí je EU  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.