Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecký kraj zatím tendr na autobusovou dopravu nezruší

Miliardový tendr na zajištění regionální autobusové dopravy do roku 2024 Liberecký kraj zatím rušit nebude. O budoucnosti největší krajské zakázky včera jednali radní, žádné rozhodnutí však zatím nepadlo. Znovu se k ní chtějí vrátit za dva týdny.


Je to tak zásadní zakázka, že by o jejím zrušení neměla rozhodovat rada sama, rozhodující slovo by mělo mít krajské zastupitelstvo, řekl včera hejtman Martin Půta (STAN). Tendr na zajištění autobusové dopravy v kraji od prosince 2014 do prosince 2024 vypsal Liberecký kraj už v červnu 2012 ještě za předchozího sociálnědemokratického vedení. Zakázku, jejíž příprava už stála kraj kolem pěti milionů korun, od začátku provázejí pochybnosti. Termín pro podání nabídek se kvůli námitkám a úpravám zadání desetkrát posouval. Zakázku za 4,074 miliardy korun může získat jediný uchazeč, nebo až tři, je rozdělena na tři regiony - Západ (Českolipsko), Východ (Jablonecko, Semilsko) a Sever (Liberecko).

Antimonopolní úřad zakázku v květnu zrušil, protože kraj podle něj pochybil v nastavení podmínek soutěže a nevyhověl také námitkám Bítešské dopravní společnosti, která si stěžovala na její netransparentnost. Kraj se proti rozhodnutí odvolal. Před týdnem ale zakázku napadlo také Krajské protikorupční pracoviště v Liberci, které ji označilo za zmanipulovanou a netransparentní. Půta proto požádal státní zastupitelství, aby tendr prověřilo.

O osudu zakázky chce hejtman jednat s předsedy všech zastupitelských klubů. "Možností, jak dál, je mnoho. V současné době se ale ukazuje jako nemožné, aby ze soutěže vzešel legitimní, nezpochybnitelný vítěz. Každé rozhodnutí může někdo napadnout," poznamenal Půta. Pro kraj by podle něj bylo v tuto chvíli zřejmě nejjednodušší počkat, jak rozhodne antimonopolní úřad. Podepsat smlouvy s případnými vítězi tendru už kraj stejně nestihne, a jedná proto se současnými dopravci o prodloužení smluv o dva roky, ale za nižší ceny. Rozhodlo o tom před týdnem krajské zastupitelstvo.

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, autobusová doprava, Martin Půta, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Starostové a nezávislí, Státní zastupitelství ČR, okres Česká Lípa, okres Jablonec nad Nisou, okres Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj zatím tendr na autobusovou dopravu nezruší  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.