Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

MAPA: Nejnebezpečnější silnice v Libereckém kraji

Téměř každý den vás informujeme o dopravních nehodách, které mají často tragické následky. Na jakých úsecích silnic ale hrozí největší nebezpečí? Touto otázkou se zabývali dopravní experti při hodnocení silnic v rámci celoevropského programu EuroRAP. Mezi čtyřmi nejrizikovějšími kraji se umístil právě i Liberecký.

Nejrizikovějším úsekem je podle statistiky vedené od roku 2011 silnice I/43 na Pardubicku. Mezi „silnicemi smrti“ se ale umístilo také několik úseků v Libereckém kraji.

První desítku uzavírá dvacetikilometrový úsek silnice I/9 vedoucí k hranici se Středočeským krajem. O moc lépe nedopadl ani osmikilometrový úsek silnice I/13 mezi Libereckým a Ústeckým krajem.

A jak se mapa sestavuje? Mapování probíhá vždy pro tři po sobě jdoucí roky, aby byl snížen vliv nahodilých extrémů. Postup je založen na porovnání počtu nehod na silničním úseku o průměrné délce zhruba 20 km s dopravním výkonem, který přenáší. To znamená, že úsek o určité délce s 20 nehodami a intenzitou 10 000 voz/24 h bude mít 10krát vyšší riziko, než úsek o stejné délce a počtu nehod, kde projede 100 000 voz/24 h.

V České republice probíhá prozatím mapování rizika na síti dálnic a silnic I. třídy, což představuje v součtu více než 6 500 km.

Z pohledu četnosti výskytu rizikových úseků vztažených k celému počtu sledovaných úseků v rámci jednotlivých krajů se jeví nejrizikověji kraje Liberecký, Zlínský, Moravskoslezský a Pardubický. Naopak nejlépe si vedou kraje Olomoucký, Jihomoravský, Karlovarský a Vysočina. Výzkum potvrzuje obecně známou skutečnost, že směrově rozdělené komunikace jsou přibližně 4krát bezpečnější než směrově nerozdělené.

Štítky silnice, Liberecký kraj, havárie, Pardubický kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MAPA: Nejnebezpečnější silnice v Libereckém kraji  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.