Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

ŘSD rozšíří silnicimezi Svorem na Novým Borem ze 2 na 4 pruhy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plánuje rozšíření frekventované silnice mezi Svorem a Novým Borem na Českolipsku ze dvou na čtyři pruhy. Zhruba tři kilometry dlouhý úsek dvouproudé komunikace I/9 už totiž přestává stačit rostoucímu provozu.


Silnice mezi Novým Borem a Svorem je komunikací první třídy 9 a také 13, po níž probíhá intenzivní vnitrostátní i mezinárodní doprava směrem k česko-německé hranici. Podle posledních sčítání v roce 2010 projelo úsekem denně bezmála 11.260 automobilů, z toho 16 procent tvořila nákladní auta. Do roku 2035 má podle odhadů vzrůst hustota dopravy o více než polovinu na 17.180 aut denně.

Houstnoucímu provozu stávající silnice nestačí, už teď tam přibývá dopravních nehod. Rozšířená silnice by tak měla přispět k větší plynulosti dopravy a také ke zvýšení bezpečnosti motoristů a chodců. Náklady na rozšíření silnice projektant odhadl na 380 milionů korun bez DPH. S realizací se nepočítá dříve než v roce 2017, pravděpodobněji ale až v letech 2019 až 2021, uvádí záměr ŘSD.

Zatím tak ŘSD investuje hlavně do oprav a úprav frekventované komunikace. Už na jaře by podle věstníku zakázek měly začít práce na opravě vozovky mezi 81. a 84. kilometrem u Nového Boru - Arnultovic. V plánu jsou protierozní opatření, včetně opravy mostu, protihlukové stěny a obnovy odvodnění. Oprava za bezmála 54 milionů korun bez DPH začne v dubnu 2015 a hotova má být do konce roku.

Napsala ČTK

Štítky Ředitelství silnic a dálnic, Nový Bor, silnice, Svor, doprava, okres Česká Lípa, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD rozšíří silnicimezi Svorem na Novým Borem ze 2 na 4 pruhy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.