Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Senioři jako strážci přechodů? Nápad se neujal

Turnovské radnici se zatím nepodařilo najít žádného seniora, který by jí pomohl ráno i odpoledne zajistit větší bezpečnost na přechodech pro chodce v blízkosti základních škol. Přihlásil se jen jeden zájemce, který si to ale později rozmyslel. Novinářům to dnes řekl místostarosta města Otakar Špetlík (ODS).

Za takřka nulovým zájmem vidí obavu seniorů ze zodpovědnosti za případné úrazy dětí na přechodech pro chodce. "To byl důvod, proč ten člověk nakonec od toho ucouvl," uvedl Špetlík.

Dobrovolníci měli pomáhat hlídat přechody u základních škol už od 1. září, projektu se přesto radnice zatím vzdát nechce. Seniory chce oslovit prostřednictvím letáků, které budou dostávat děti pro své prarodiče ve školách. Město už nakoupilo i potřebné vybavení pro případné zájemce, výstražnou vestu, čepici i zastavovací terčík. V Libereckém kraji je to ojedinělý počin, seniory k hlídání přechodů využívají třeba v Brně nebo Svitavách.

Podnětem k vyhlášení kampaně byla v Turnově petice občanů, kteří žádali o zajištění zvýšeného dohledu u přechodu v Nádražní ulici ve dnech školního vyučování. Podle starosty Tomáše Hocke (Nezávislí) se ale ani mezi nimi neobjevil nikdo, kdo by se chtěl podílet na zvýšení bezpečnosti při přecházení silnic.

Přechody v Turnově podobně jako v dalších městech hlídají v průběhu školního roku strážníci i policisté. Kontroly jsou ale nepravidelné, navíc převážně jen ráno, kdy děti chodí do škol.

Napsala ČTK

Štítky ODS, Turnov, Tomáš Hocke, Liberecký kraj, Brno, Svitava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senioři jako strážci přechodů? Nápad se neujal  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.