Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Trať na Železný Brod bude kvůli opravě tunelu měsíc uzavřena

Oprava galerie na jednom ze čtyř Říkovských tunelů, které jsou technickou památkou, uzavře na měsíc železniční úsek mezi Semily a Železným Brodem na hlavní trati z Liberce do Hradce Králové. Místo vlaků budou cestující vozit autobusy. Výluka potrvá od 1. do 30. října, řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (ŠŽDC) Marek Illiaš.

Oprava si vyžádá 13,6 milionu korun bez DPH a práce jsou naplánovány až do konce listopadu. K opravě SŽDC přistupuje kvůli špatnému technickému stavu jedné z galerií, které chrání tunely před kamením padajícím ze skal. Na špatném stavu její konstrukce se totiž nepříznivě projevuje to, že do ní dlouhodobě zatéká. "Navíc zde došlo k sesunu zeminy na galerii," uvedl Illiaš. Ochranná galerie dostane novou vodotěsnou izolaci, obnovy se dočkají i železobetonové části konstrukce a nové bude i odvodnění svahu nad tunelem. Opraví se také přilehlé náhorní ochranné kamenné zídky.

Říkovské tunely, postavené v letech 1857 až 1859, jsou technickou památkou. Betonové záchytné konstrukce jsou u druhého a třetího tunelu z bezpečnostních důvodů od 60. let minulého století. Galerie zachytávající padající kameny ze skalních útvarů nad tratí jsou v Česku unikátem. Podle Illiaše teď SŽDC neplánuje žádnou další opravu, jež by souvisela s Říkovskými tunely, které jsou vyražené do skály a mají celkovou délku 737 metrů.

Tříkilometrový úsek ze Semil do Železného Brodu vede skalnatou soutěskou v údolí Jizery. V polovině 19. století to byl nejobtížnější úsek při výstavbě trati z Liberce do Pardubic. Když inženýři trať v tomto úseku vytyčovali, museli se spouštět z kolmých skal z výšky až 70 metrů a podobně se na místo dostávali i první dělníci.

Napsala ČTK

Štítky tunel, Železný Brod, galerie, oprava, Správa železniční dopravní cesty, Liberec, Semily, Hradec Králové, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trať na Železný Brod bude kvůli opravě tunelu měsíc uzavřena  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.