Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vogtlandbahn zaplatí kraji pokutu za staré vlaky na Liberecku

Za nasazování starých vlaků na trati z Liberce přes Žitavu do Varnsdorfu bude muset německý dopravce Vogtlandbahn zaplatit Libereckému kraji pokutu. Její výši zatím kraj nezná, vyčíslena bude až na základě plnění za celý rok 2015. Německý dopravce měl na staré vlaky výjimku do konce února, dodávka nových se ale zpozdila.

Už od neděle by se měla situace zlepšit, na trati začnou jezdit náhradní soupravy Regio Shuttle od firmy Stadler, které cestující znají z Jizerskohorské železnice, a také další souprava Desiro, sdělil Uwe Miertschischk z firmy Vogtlandbahn.

Vogtlandbahn zajišťuje od prosince 2010 regionální dopravu z Liberce přes Hrádek nad Nisou a Žitavu do Varnsdorfu, kde jezdí pod značkou Trilex. Od 14. prosince loňského roku navíc převzal i spěšné vlaky do Drážďan. Obě zakázky získal dopravce ve veřejné soutěži díky nejnižší ceně. Podmínkou bylo ale nasazení moderních vlaků Desiro. Firma jich však nemá dost. "Nové jednotky pro Bavorsko ještě nejsou v provozu," uvedl Miertschischk. Dodávka se podle něj zpozdila o měsíc a půl. Proto firma na trať nasazovala dočasně i méně komfortní vlaky Regio Sprinter. "Ty budou sloužit už jenom jako rezerva pro případ, že Regio Shuttle bude muset do opravy," dodal Miertschischk. Podobné problémy zažil Liberecký kraj i na Jizerskohorské železnici, kde zakázku vyhrály České dráhy.

Podle smlouvy mělo na trati od prosince 2011 jezdit 16 moderních vlaků Stadler, dodávka ze Švýcarska se však zpozdila a dorazila jich jen polovina, další se přidávaly postupně. Do té doby nasazovaly dráhy méně komfortní starší vozy. Za porušení smlouvy vyměřil kraj dopravci postupně od roku 2011 do roku 2013 sankce za 16,4 milionu korun. Dráhy zaplatily jen něco přes tři miliony, výši sankcí zpochybňují a kraj peníze vymáhá u soudu, informoval mluvčí kraje Jiří Langer.

Dalších bezmála 27 milionů vymáhá u soudu kraj po Českých drahách za nasazení špatně vybavených vlaků na krkonošské trati z Martinic na Rokytnici a Starou Paku v letech 2011 až 2013. Kolik teď bude muset za nedodržení smlouvy zaplatit Vogtlandbahn, není zatím jasné. Za každé nesplněné procento ze smlouvy má ale kraj právo firmě zkrátit roční úhradu 22,5 milionu korun o 0,1 procenta, což představuje 22.500 korun. "Přesnou sumu bude možné vypočítat až na základě plnění celého kalendářního roku 2015, tedy na začátku příštího roku," uvedla Monika Šulcová z krajského odboru dopravy.

Napsala ČTK

Štítky Vogtlandbahn, Liberecký kraj, Liberec, Žitava, Varnsdorf, Jizerskohorská železnice, České dráhy, Jiří Langer, Hrádek nad Nisou, Drážďany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blanka Vávrová

Na této trati jsem se pořádným vlakem svezla až s TRILEXEM. ČD tu do té doby používaly staré motoráky v zimě fungující jako plynová komora, v nedostatečné kapacitě, každou chvíli problémy a čekání na lokomotivu z Liberce, která by uvízlou soupravu odtáhla či dotlačila na některé nádraží. Sem tam spoj ani nedorazil. Takže mi připadá úsměvné, že kraj bude pokutovat firmu, která značně zlepšila komfort na trati Liberec Žitava. Jejich staré vlaky jsou totiž násobně pohodlnější - i při nástupu a výstupu - než staré soupravy ČD.

Sobota, 18. dubna 2015, 19:33Odpovědět

Vogtlandbahn zaplatí kraji pokutu za staré vlaky na Liberecku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.