Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Od září se zintenzivní kontroly nelegálního zaměstnávání. Počty odhalených případů jdou do tisíců

Nelegální zaměstnávání se od září nemusí vyplatit. Od začátku školního roku totiž zintenzivní kontroly Ministerstva práce a sociálních věcí. Zaměřeny budou na odhalování nelegálně zaměstnaných Čechů i cizinců. Mimořádné celostátní kontrolní akce se zaměří na pracoviště, jakými jsou například - stavby, průmyslové a montážní výroby, logistická centra a další. Inspektoři Státního úřadu inspekce práce budou kontroly provádět za součinnosti policie.

„Odhalování a potírání nelegálního zaměstnávání patří dlouhodobě mezi jednu z hlavních kontrolních priorit Státního úřadu inspekce práce. Nejen samotný výkon nelegální práce, ale především umožnění výkonu nelegální práce jsou společensky nebezpečné a patologické jevy s dopadem nejen do oblasti pracovněprávní, ale také do oblasti veřejných rozpočtů a financí,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Důvodem dalších mimořádných kontrol zaměřených na nelegální zaměstnávání je zvyšující se počet nelegálních pracovníků a to zejména ze zemí mimo EU. Za nelegální zaměstnávání bylo v roce 2017 zaměstnavatelům uloženo celkem 440 pokut v celkové výši 85 milionů korun. V letošním roce bylo již uloženo 273 pokut v celkové výši 76 milionů korun.

Za 7 měsíců roku 2018 bylo oblastními inspektoráty práce zjištěno celkem 2 465 osob vykonávajících nelegální práci. Z tohoto celkového počtu se ve 453 případech jednalo o občany ČR, ve 151 případech o občany jiných členských států EU a ve 1 861 případech o cizince ze zemí mimo EU.

Foto pixabay.com

Štítky práce, mzda, zaměstnávání, nelegální zaměstnávání, Inspektorát práce, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Evropská unie, Jana Maláčová, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od září se zintenzivní kontroly nelegálního zaměstnávání. Počty odhalených případů jdou do tisíců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.