Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Hurá na sluníčko a k vodě, ale pozor na komáry

Tropické dny jsou konečně tady. Hurá! Můžeme vyrazit k vodě. Přehrada v Harcově už je v obležení, zejména lidmi polehávajícími v trávě a popíjejícími pivko. První odvážlivci už lezou i do vody. Buďte ale na pozoru. Hlavně když se půjdete koupat do míst, kde se prohnala povodeň.

Nebude to ale špatná voda, která by vás mohla potrápit. Jde o komáry! Malé štípavé mršky se na místech, která spláchla voda, rychle množí. Varují před nimi i hygienici.

„V minulém týdnu pracovníci hygieny provedli ve spolupráci se starosty šetření v obcích, kde by mohlo dojít k přemnožení komárů. Zatím byla ošetřena lokalita u Předlánců larvicidním prostředkem. Sledujeme situaci u Višňové a na Českolipsku,“ upozorňují epidemiologové z Krajské hygienické stanice v Liberci.

Epidemiologická situace je klidná, hygienici i nadále situaci sledují.

Pravidelnou kontrolou prochází i koupaliště a další místa, kde můžete svlažit těla. Všude je to v pohodě, tak můžete bez ostychu do vody vstoupit. Třeba Harcov naposledy kontrolovali hygienici na konci května a voda byla bez závady, jen na pohled nic moc

„Zatím jsem si v přehradě jen cachtala nohy, voda mi přijde studená. Ale vypadá čistě, myslím, že v uplynulých týdnech kdy pršelo, ani neměla možnost se zkazit,“ řekla jedna z návštěvnic pláže u přehrady Jana Rubášková.

V pohodě jsou i další oblíbené vodní plochy, například Hamr na Jezeře, Kristýna v Hrádku nebo Mácháč. Dobře dopadla i koupaliště, z nichž některá ale nejsou ještě otevřená. Ale slibované třiatřicítky snad jejich provozovatele přesvědčí, že nadešel čas otevřít.

Napsala redakce

Štítky přehrada, Krajská hygienická stanice, okres Česká Lípa, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hurá na sluníčko a k vodě, ale pozor na komáry  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.