Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Libereckém kraji klesá kriminalita rychleji, než kdekoliv jinde ve zbytku republiky. Výrazně ubylo vloupání

Liberecký kraj se může pochlubit nejvýrazněji klesající kriminalitou v celé republice. V porovnání s předloňským rokem u nás v loňském roce klesla kriminalita o 17,6 procenta. Zatímco v roce 2015 řešili policisté 11 154 trestných činů v Libereckém kraji, v loňském roce jich bylo jen něco málo přes 9 tisíc.

Pokles kriminality zaznamenaly všechny kraje, žádný ale ne tak výrazně, jako Liberecký. „Těžko vytknout jednotlivé důvody, ale obecně jsem přesvědčen, že to má vazbu na ekonomický růst v České republice a určitě je to také tím, že se mění určitá právní pravidla. Občané se také snaží více zabezpečovat svůj majetek. V neposlední řadě můžeme říci, že napomáhají také prostředky policie,“ shrnul možné důvody poklesu ředitel krajského ředitelství policie Vladislav Husák.

Nejvýraznější pokles evidují meziročně policisté u vloupání do objektů. Z více než tisícovky případů za rok 2015 klesla čísla na 652, tedy o dvaačtyřicet procent. Ubylo také krádeží automobilů, motocyklů i jízdních kol.

Podle policejního ředitele jsou vozy lépe zabezpečené a na jejich krádeže se zaměřují organizované skupiny, které jsou napojené na mezinárodní gangy. Ty přeprodávají kradené vozy především do zemí od nás na východ. V hledáčku zlodějů zůstávají nejčastěji vozidla značky Škoda, konkrétně model Octavia.

Naopak o více než dvojnásobek přibylo případů padělaných bankovek a o třetinu kapesních krádeží.

Pro letošní rok si určilo krajské ředitelství policie devět priorit. Mezi ně patří například zintenzivnění mezinárodní policejní spolupráce, snížení dopravní nehodovosti, potírání daňové kriminality, řešení problematiky extremismu a v neposlední řadě doplnění početních stavů na všech úrovních krajského ředitelství. V Libereckém kraji může sloužit 1338 policistů, ve skutečnosti jich je o 20 méně.

Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberecký kraj, kriminalita, policie, krádež, Česko, Vladislav Husák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji klesá kriminalita rychleji, než kdekoliv jinde ve zbytku republiky. Výrazně ubylo vloupání  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.