Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Internetem se šíří fiktivní inzeráty se štěňaty. Na policii se obrátilo několik napálených lidí z Libereckého kraje

Internetoví podvodníci ze zahraničí mají evidentně novou metodu, jak okrást důvěřivé Čechy. Kriminalisté řeší už třetí případ z Libereckého kraje, kdy zákazníci internetových bazarů poslali peníze na účet vedený v Kamerunu v domnění, že objednávají štěně z Belgie. Podle všeho jde o dobře promyšlený podvod, který důvěřivé chovatele stál desítky tisíc korun.

„Pachatele se kriminalistům dosud vypátrat nepodařilo. V této souvislosti proto vyzýváme občany, kteří se rozhodnou koupit si domácího mazlíčka prostřednictvím internetových stránek, aby byli velmi obezřetní a aby se rizikovým nabídkám raději vyhýbali. Ideální je, když se prodávající s kupujícím mohou osobně setkat. Kupující má tak na místě možnost zjistit, zda jde o seriózní obchod a nebo o jen o snahu prodávajícího obohatit se na jeho účet za každou cenu,“ shrnula mluvčí policie Ivana Baláková.

Poslední takový případ registrují policisté z České Lípy, na které se obrátil osmapadesátiletý muž. Ten si 30. ledna vyhlédl na internetovém portálu štěně yorkšírského teriéra, kterého prodejce nabízel za 5 500 korun.

„Na inzerát ještě téhož dne reagoval emailem a dozvěděl se, že se jedná o fenku jménem Lisa, kterou nabízí žena z Belgie. Ta mu přislíbila, že ihned po úhradě částky navýšené o poplatek 700 korun za přepravu, malou Lisu pošle letadlem přímým letem z Bruselu do Prahy. Peníze měl uhradit přes společnost Western Union na adresu jisté ženy z Kamerunu,“ dodala mluvčí.

V ten moment ještě muž netušil, že se stal nejspíš obětí promyšleného podvodu. Po rozhovoru s údajnou majitelkou psa se s mužem spojila dopravní společnost, která ho informovala o prvních problémech s dopravou.

„V emailu se dočetl, že jeho yorkšírku Lisu zadržují v německých Drážďanech z blíže neuvedených důvodů a také to, že je třeba pejska veterinárně ošetřit, protože ho cesta vyčerpává. K tomu nezůstal oznamovatel chladný a ochotně zaslal na určený účet další peníze na jeho záchranu,“ doplnila Baláková. 

Potom ještě musel zaplatit jeho ubytování a stravu a také novou letenku, protože štěně kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu svůj původní let zmeškalo. Z původní platby 6 200 korun se tímto částka vyšplhala na 36 260 korun.

Svého pejska muž dosud viděl jen na fotografiích, a tu toho také nejspíš zůstane. Prodejce a také dopravní společnost, která mu ho měla předat, s ním přestali komunikovat.

Foto pixabay.com

Štítky štěně, Liberecký kraj, peníze, Belgie, Kamerun, Česko, Western Union, Praha, Česká Lípa, Brusel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Internetem se šíří fiktivní inzeráty se štěňaty. Na policii se obrátilo několik napálených lidí z Libereckého kraje  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.