Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Pozor na falešné operátory. Lákají na odměnu pro věrné zákazníky

Policisté na Liberecku řeší v posledních dnech několik případů podvodů falešných mobilních operátorů. Osmapadesátiletému muži z Nového Boru přišla SMS zpráva, že ho jeho telefonní společnost chce odměnit za věrnost, jenže když přeposlal přístupový kód na uvedené číslo, z účtu mu zmizelo pět tisíc korun.

„O tom se dozvěděl SMS zprávou od svého operátora, který mu potvrdil, že úspěšně dobil kredit pro telefonní číslo, které vůbec neznal. Obratem se snažil tuto platbu vystornovat, ale to už podle vyjádření operátora nebylo technicky možné,“ popsala mluvčí policie Ivana Baláková.

Ještě horší zkušenost má třicetiletá žena ze Semilska. „Ta také přeposlala podvodníkům ze stejného důvodu svůj nově přidělený přihlašovací kód do své internetové zákaznické samoobsluhy. Z jejího účtu si pak někdo dobil kredit ve výši 5 000 korun a kromě toho jejím jménem uzavřel smlouvu o pravidelných měsíčních platbách za kredit ve výši 2 000 korun ve prospěch jistého telefonního čísla, které nezná a s jeho uživatelem nemá nic společného,“ řekla Baláková.

Oba podvedení udělali chybu tím, že přeposílali svá přístupová hesla na neznámá telefonní čísla. Podobných případů je přitom mnohem víc. „Ve zmiňovaných případech podvodníci výhru předem nijak nespecifikovali, ale v jiných, které se v minulosti udály mimo Liberecko, nabízeli například jako cenu za věrnost nebo jako výhru v soutěži tablet od společnosti Apple i Pad Air,“ řekla mluvčí.

Tím, že lidé postupují podle pokynů podvodníků, udělají totéž, jako by jim odeslali svou platební kartu i s pinem. „Společnost poskytující mobilní telefonní služby o podvodech ví a své zákazníky vyzývá k obezřetnosti. Pachatelé jejím jménem vystupují podvodně a samotná společnost za jejich kriminální jednání není nijak zodpovědná,“ varuje Baláková.

Autoři | Foto

Štítky operátor, Liberecký kraj, Nový Bor, Apple, okres Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na falešné operátory. Lákají na odměnu pro věrné zákazníky  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.