Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Čtyři muži měli násilím zadržet zloděje, dnes stanuli u soudu v Liberci

Výslechy svědků pokračoval dnes v Liberci soud se čtyřmi muži. Třem z nich za pokus vraždy hrozí až 20 let a čtvrtému za omezování osobní svobody osm let vězení. Podle obžaloby ve Smržovce na Jablonecku násilím zadrželi dva mladé muže, které považovali za zloděje. Podle spisu je spoutali, bili a nakonec odvezli o 75 kilometrů dále, kde je polili benzinem. Soud bude pokračovat odpoledne promítáním kamerových záznamů.

Obžalovaní vinu odmítají, před soudem ani před tím na policii ale nevypovídali. Podle spisu se událost stala 25. května 2014. Bratři Eliášové ve věku 16 a 21 let podle svého tvrzení za tmy hledali ztracené kolo, které ale nenašli. To údajně řekl několik dnů po přepadení starší z bratrů i svému kamarádovi, který dnes u soudu vypovídal. Tomáš Berný si ale události z té doby už moc nevybavoval. "Někdo tam na ně vyběhl a odvezl daleko," vzpomněl si jen.

Podezřelý ze zadržení bratrů je Tomáš Kolman. Podle některých svědeckých výpovědí hlídal okolí areálu své firmy TMK servis, aby zamezil krádežím nafty. O krádežích v rozsáhlém areálu dnes před soudem hovořil jako svědek Dušan Peuker, jehož firma tam také sídlí. Do areálu bylo podle něj snadné se dostat. "Podstatná část oplocení chybí," uvedl. I Peukerova firma řešila několik krádeží, z toho dvakrát nafty z auta. Venku pak nenechávala žádný materiál a vše bylo v elektronicky zabezpečeném objektu. "Pokud to šlo, tak i auto parkuje vevnitř," řekl Peuker. S Kolmanem o krádežích několikrát hovořil. O tom, že areál někdo fyzicky hlídal, ale nic nevěděl.

Podle spisu byl Kolman ozbrojený brokovnicí. Výstřelem donutil bratry, aby si lehli na zem, a za pomoci Jana Waňka je spoutal. Do areálu jeho firmy je podle obžaloby pomáhal odvézt ještě Radomír Šefr a později se k nim přidal Jan Michálek. Bratři byli podle obžaloby asi dvě hodiny svázaní do kozelce v plechovém kontejneru, s roubíkem v ústech a lepicí páskou omotanou kolem hlavy je poté Kolman, Waněk a Michálek odvezli autem do lesa u vesnice Veselí nedaleko České Lípy a cestou je bili. V lese je pak podle spisu polili benzinem a vyhrožovali jim, že je zabijí a zakopou. Mladší z bratrů se dokázal po jejich odchodu vyprostit z pout. Pokud by to neudělal, zřejmě by oba zemřeli. Znalec z oboru lékařství Radovan Havel při minulém líčení uvedl, že při déletrvajícím přelepení dýchacích otvorů se mohli udusit.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, krádež, okres Jablonec nad Nisou, Smržovka, Jan Michálek, násilí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři muži měli násilím zadržet zloděje, dnes stanuli u soudu v Liberci  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.