Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Podvodník se pokusil okrást seniorku o půl milionu, jen díky shodě okolností se mu to nepodařilo

„Ahoj babi, mám velký problém a potřebuji půjčit hodně peněz.“ Moc nechybělo a tahle věta stačila neznámému podvodníkovi k získání půl milionu korun. Právě s podobnou větou se ozval začátkem týdne šestasedmdesátileté seniorce z Liberecka. Jen díky shodě okolností se neznámému muži nepodařilo z ženy celoživotní úspory dostat.

Seniorku muž kontaktoval během úterý. Žena vnuka opravdu má a na telefonát zareagovala spontánně slovy  „To jsi ty, Pavlíku?“ To podvodník potvrdil a hovor bez problémů vedl jako její vnuk.

„Ženě sdělil, že se dostal do finančních nesnází a proto nutně potřebuje půjčit 500 tisíc korun. Seniorka ho byla odhodlaná zachránit před průšvihem, ať to stojí, co to stojí, a okamžitě mu přislíbila svou pomoc s tím, že zruší své stavební spoření,“ popsala mluvčí policie Ivana Baláková.

Podvodník byl tak drzý, že jí dokonce objednal taxi, které ji zavezlo do spořitelny. Tam ale důvěřivá seniorka zjistila, že to se zrušením stavebního spoření nebude tak jednoduché, a že se na něj vztahuje 17-ti denní výpovědní lhůta.

„Když to podvodníkovi sdělila, odradila ho tím a on už ji více nekontaktoval. Seniorka mu přitom zrušením dvou vkladních knížek stejný den obstarala hotovost 40 tisíc korun, kterou mu nabídla do začátku, ale o tak „málo“ peněz nestál,“ dodala mluvčí.

O případu se policisté dozvěděli až poté, co ji přesvědčila sousedka. „Oznamovatelka se z jejího popudu spojila se synem a také se svým skutečným vnukem a dozvěděla se, že po ní žádné peníze nechtěl. Nyní se za to, že se nechala napálit a mohla přijít o celoživotní úspory, stydí,“ uzavřela Baláková.

Policisté teď proto varují seniory před podvodníky. Starý trik tentokrát nevyšel. To ale neznamená, že podvodník nezkusí okrást další důvěřivé seniory. Ve chvíli, kdy budou o peníze takto kýmkoliv požádáni, mohou naopak svou naivitu předstírat a peníze podvodníkům přislíbit a hned potom o všem informovat policisty na lince 158.  Kriminalisté tak budou mít větší šanci podvodníky dopadnout.

Foto Dominik Svoboda

Štítky peníze, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodník se pokusil okrást seniorku o půl milionu, jen díky shodě okolností se mu to nepodařilo  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.