Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecká policie získala speciálně vybavené auto, díky němu lépe odhalí padělané doklady

Cizinecká policie v Libereckém kraji získala speciálně vybavené vozidlo, takzvaný Schengenbus IV. generace. Předchozí využívala 17 let a vybavení už bylo zastaralé. Při kontrolách v terénu tak budou mít policisté větší šanci odhalit padělané doklady. Novinářům to řekl krajský vedoucí odboru cizinecké policie Petr Jakubec.

"Systémy, technika v padělání jde velmi rychle dopředu. Takže ten starý kapacitně ani softwarově nestíhal," uvedl Jakubec.

Takto speciálně vybavené vozidlo má v republice ještě Praha a čtyři další kraje. Pořízení jednoho stálo zhruba 5,5 milionu korun. Liberečtí policisté ho mají od začátku března. Poprvé ho nasadili do akce ve čtvrtek odpoledne, kdy začalo na hranicích s Polskem dvoudenní cvičení zaměřené na migraci.

"Ještě se některé systémy musí vyladit," uvedl Martin Štumpe, který přístroje ve vozidle na hraničním přechodu v Hrádku nad Nisou obsluhoval. "Pro nás bude skvělé, až využijeme celý potenciál nové techniky. Sami se ale zatím učíme. Je to něco jiného, softwarově, přístrojově. Ale je to potřeba. Padělatelé jsou vždy krok dopředu. Kdybychom to dělali postaru, tak by se neodhalilo nic," dodal Štumpe.

Kontrola jednoho dokladu trvá minuty. Policista může využít i mikroskop propojený s notebookem. "Zvětšuje detaily, jež nejsou čitelné okem - rastr fotografie, různé mikrotisky, zabezpečovací prvky," vysvětlil Štumpe. Doklady z různých států mají odlišné zabezpečení proti padělání. Narazí-li policista na neznámý doklad, může si ho vyhledat v databázi a zjistit, na jaké ochranné prvky se má při kontrole zaměřit.

Nový Schengenbus je podle Štumpa i takzvanou mobilní kanceláří. Dřív mohli policisté při zjištění padělku provádět řadu úkonů jen na služebně, což je zbytečně zdržovalo. Vybavení Schengenbusu umožňuje i lustraci osob nebo vozidel, zda nejsou v pátrání.

Liberečtí policisté si dnes v Hrádku vyzkoušeli i přístroj monitorující tlukot srdce, který jim zapůjčili kolegové z jižních Čech. Díky němu lze zjistit, zda třeba uvnitř kamionu nejsou ukryté osoby.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky Cizinecká policie, Liberecký kraj, Praha, Polsko, Hrádek nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká policie získala speciálně vybavené auto, díky němu lépe odhalí padělané doklady  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.