Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Gang nabízející fiktivní ojetiny se otřásl v základech, policisté oslabili dvě buňky

Kriminalistům z Libereckého kraje se podařilo narušit spletitou síť organizovaného mezinárodního gangu, který vylákával peníze z důvěřivých zájemců o zánovní auta. Varování před podvodníky jsme vydávali začátkem letošního roku. Teď se kriminalistům podařilo rozprášit dvě buňky gangu, který si fiktivními inzeráty mohl přijít na miliony korun.

Scénář podvodů byl vždy stejné. „Podvodníci na českých bazarových internetových portálech nabízeli ke koupi dobře vypadající ojetá osobní vozidla za poměrně nízké ceny. Nikdo ze zájemců, kteří na jejich inzerci zareagovali a peníze jim poslali, se auta nedočkal,“ shrnula mluvčí policie Ivana Baláková.

Kriminalisté už na začátku vyšetřování zjistili, že jde o rozsáhlou a promyšlenou síť podvodníků, která zasahuje hned několik států Evropy, a že bojovat s ní nebude nijak jednoduché. Čeští kriminalisté jim i přesto dokázali značně zkomplikovat životy, když pozatýkali pražskou a brněnskou buňku podvodníků.

Podvodníci si vyráběli vlastní doklady

Není to tak dávno, co díky spolupráci libereckých, českolipských a pražských kriminalistů skončila v poutech skupinka tří cizinců ve věku 24 až 32 let, která si pro své podvody pronajala byt v Praze. „Podezřelí si byli sami sebou jistí a policejní zásah je natolik překvapil, že se nezmohli na žádný odpor. Policisté v bytě při domovní prohlídce zajistili kromě padělaných občanských průkazů, finanční hotovosti a platebních karet také mobilní telefony, notebooky, tiskárny a technické zařízení, které mohlo sloužit k padělání dokladů totožnosti,“ dodala mluvčí.

Právě falešné doklady hráli v jejich podvodech významnou roli. Například jeden ze zadržených mužů měl k dispozici celkem osm různých občanských průkazů se svou fotografií. Tyto doklady policisté při domovní prohlídce v Praze zabavili a vědí ještě o dalších jeho 5 různých falešných identitách, které užíval.

Kriminalisté už teď ví, že právě tahle skupinka měla na svědomí podvody na Českolipsku ve výši minimálně 335 tisíc korun. Skutečná částka bude ale mnohonásobně vyšší a půjde do milionů.

Peníze z celé Evropy

Ve zkratce, podvodníci vylákali minimálně od tří zájemců o zánovní auta zhruba stotisícové zálohy s tím, že jim po uhrazení budou auta ze zahraničí odeslána. Když klienti zaplatili, ozvala se jim dopravní společnost, která jim měla zajistit transport vozidla do místa jejich bydliště. Vše bylo ale jenom fiktivní. „Od těch kupců, kteří zaplatili zálohu, se později snažili vylákat doplatek pod záminkou, že vozidlo na hranicích zadržuje Celní správa. Pomoci mělo právě to, že doplatí zbytek ceny,“ popsala praktiky podvodník Baláková. Podvodníci tak podle ní tlačili na zájemce o auta, aby jim peníze poslali ještě dříve, než auto uvidí. Tomuto nátlaku mnozí z nich podlehli. Podvodníci s nimi komunikovali e-mailem lámanou češtinou a obvykle se vydávali za obchodníky z Německa. 

Policisté této pražské buňce dosud zablokovali 25 bankovních účtů, na které podvedení klienti poslali více jak tři miliony korun. Není jistě bez zajímavosti, že tyto platby přišly na jejich účty převážně ze zahraničí, a to z Anglie, Španělska, Rakouska a Slovenska.

V rukou policistů před nedávnem skončila také skupinka podvodník využívajících stejných praktik, která své podvody organizovala z Brna. I tahle čtyřčlenná skupinka cizinka cizinců si měla svými podvody přijít podle policistů z Libereckého kraje na zhruba půl milionu korun.

„Obě skupiny cizinců používají obdobný způsob páchání trestné činnosti s některými identickými prvky, nicméně nic nenasvědčuje tomu, že se navzájem znají,“ uzavřela mluvčí. 

Kriminalisté pracují s několika verzemi. Může se například jednat o dvě nezávislé skupiny řízené z jednoho nejspíše zahraničního centra a nebo obě skupiny získaly návod na podvody za to, že za něj budou odevzdávat část ze svého zisku. Vyšetřování je na samém počátku a žádnou z verzí nelze vyloučit.

Foto Dominik Svoboda

Štítky podvod, peníze, Liberecký kraj, Evropa, Praha, Celní správa České republiky, Německo, Španělsko, Rakousko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gang nabízející fiktivní ojetiny se otřásl v základech, policisté oslabili dvě buňky  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.