Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Soud začal projednávat 14 let starou vraždu, aktérům hrozí až výjimečný trest

V Liberci dnes začal za přísných bezpečnostních opatření soud v případu 14 let staré vraždy Martina Říhy, který byl v roce 2004 odsouzen za vytunelování kampeličky. V soudní síni byli příslušníci vězeňské služby ozbrojení samopaly. Tři muži jsou obžalováni z vraždy, hrozí jim 12 až 15 let nebo výjimečný trest. V případu je ještě jeden muž obžalovaný za pokus o krádež. Všichni dnes u soudu popřeli, že by se dopustili nějaké trestné činnosti. Jinak nevypovídali a četli se jejich výslech z policejních protokolů. I na policii vinu popírali. Líčení bude pokračovat v červnu výslechy svědků.

Zakladatel První pražské družstevní záložny Říha zmizel v dubnu 2003 a dlouhou dobu patřil k nejhledanějším Čechům v databázi Interpolu. Mělo se za to, že Říha z republiky odcestoval poté, co byl propuštěn z vazby. Policie ale došla k závěru, že se chvíli po svém zmizení stal obětí vraždy. Tělo se však nikdy nenašlo. Tím je podle předsedkyně senátu Evy Drahotové tento případ zvláštní. Za 16 let praxe se nesetkala, aby soudila vraždu bez toho, že by byla k dispozici mrtvá oběť, což komplikuje dokazování. "Když máme poškozeného, můžeme dojít k závěru, kdy byl usmrcen, jakým způsobem, případně kolik lidí se na tom podílelo. Na to máme ty znalecké posudky, což tady nemáme," uvedla.

Obžaloba vychází z výpovědí svědků, mezi nimi jsou i vězni. Obžalovaní jejich důvěryhodnost zpochybňují. "Nezakládá se to na pravdě, jde jen o jejich dohady," uvedl dnes obžalovaný Robert Šulc. Několikrát trestaný padesátiletý muž si nyní odpykává desetiletý trest za drogové delikty, byl regionálním ředitelem ve vytunelované záložně. Při výsleších na policii připustil, že Říhu krátce po propuštění z vazby navštívil doma, odmítl ale jakýkoliv podíl na jeho únosu a vraždě.

Z vraždy jsou obžalovaní ještě čtyřicetiletý Pavel Malý a sedmatřicetiletý Vladimír Stratil, oba v minulosti také několikrát soudně trestaní. Podle spisu unesli Říhu z jeho domu ve Zloníně u Prahy a odvezli 17. dubna 2003 do penzionu v Josefově Dole, který si pronajali. Tam ho brutálně mučili, aby jim prozradil, kde jsou ukryté peníze z vytunelované kampeličky, uvádí obžaloba. V mučení zřejmě pokračovali na neznámém místě poté, co je majitelka penzionu vykázala. Vyšetřovatelé došli k závěru, že na následky týrání a aplikace neznámé látky tehdy třiatřicetiletý Říha zemřel. Tělo podle spisu ukryl na neznámém místě Malý. Ještě před smrtí Říha sdělil svým únoscům přístupový kód do svého domu, který následně prohledal třiačtyřicetiletý Josef Pavelka s komplicem, aby vzal ukryté stamiliony, tvrdí obžaloba. Zřejmě ale nic nenašli.

Podle Šulce je to nesmyslná konstrukce. Při výsleších poukázal na to, že Říha nemohl mít u sebe žádné peníze. "Když ho zatýkali, provedli policisté několik domovních prohlídek. Silně pochybuji, že by peníze přehlédli," uvedl. Říha byl za vytunelovaní kampeličky pravomocně odsouzen v lednu 2004 k 11 letům vězení. Bývalému generálnímu řediteli kampeličky Petru Bubeníčkovi uložil soud devět let vězení. Podle soudů se oba dopustili podvodu, kterým připravili 2930 členů záložny o 276 milionů Kč.

Autoři

Štítky vražda, Liberec, policie, Vězeňská služba České republiky, peníze, Interpol, Svatý Gorazd II., Josef Pavelka, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud začal projednávat 14 let starou vraždu, aktérům hrozí až výjimečný trest  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.