Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Soud osvobodil 23 libereckých zastupitelů. Podle obžaloby připravili město o miliony

Okresní soud v Liberci dnes zprostil obžaloby 23 zastupitelů Liberce. Obžaloba jim kladla za vinu, že v roce 2007 schválením nevýhodného prodeje dvou pozemků připravili město až o 2,5 milionu korun. Podle samosoudkyně Lenky Zhoufové ale nejde o trestný čin.

Zastupitelé byli obžalováni z porušování povinnosti při správě cizího majetku, za což jim hrozily až tři roky vězení. Státní zástupkyně požadovala podmíněné tresty. Soudkyně město s nároky na náhradu škody odkázala na civilní řízení. Rozhodnutí není pravomocné, státní zástupkyně i obhajoba si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Obžalobě se nepodařilo prokázat, že vznikla nějaká škoda. „Zůstávají důvodné pochybnosti, jaká byla cena pozemků. Ani znalci se nebyli schopni shodnout," uvedla soudkyně Lenka Zhoufová. V případu se objevily čtyři posudky, znalci dospěli k částkám od 1,9 milionu do pěti milionů korun. „Všichni znalci uvedli, že stanovení ceny je velmi subjektivní. Každý znalec do toho vkládá své osobní zkušenosti se znaleckou činností, tudíž jsem dospěla k závěru, že zůstávají důvodné pochybnosti a v zásadě in dubio pro reo jsem postupovala tak, že jsem obžalované zprostila," řekla.

V případu se posuzoval obchod z dubna 2007, kdy město prodalo dva pozemky v Doubí o celkové rozloze téměř 3400 metrů čtverečních bez výběrového řízení téměř za 1,5 milionu korun. Manželé Volavkovi za jeden pozemek zaplatili 875 korun za metr čtvereční a za druhý 350 korun za metr. Pro prodej hlasovali všichni tehdejší zastupitelé z ODS, ČSSD a Unie pro sport a zdraví, jeden komunista a dvě zastupitelky Strany zelených. Úředníci obžalováni nebyli.

Podle soudkyně se sice zastupitelé nedopustili trestného činu, ale jejich postup nebyl správný. „Byly tam námitky opozičních zastupitelů týkající se ceny, vyjádření makléřů. Dle mého názoru se tím měli zabývat a neměli to podceňovat," dodala soudkyně. Bývalý primátor Jiří Kittner dnes u soudu uvedl, že šlo o běžnou majetkoprávní operaci, jakých zastupitelé projednávali desítky. Podklady byly podle něj standardní.

Okresní soud se kauzou zabýval počtvrté, před tím zastupitele dvakrát osvobodil a jednou potrestal tříměsíční podmínkou, rozhodnutí ale bylo pokaždé zrušeno.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, pozemek, Jiří Kittner, ČSSD, ODS, Strana zelených, Unie pro sport a zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud osvobodil 23 libereckých zastupitelů. Podle obžaloby připravili město o miliony  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.