Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Celníci zadrželi dvakrát během jediného dne pašeráka s cigaretami a tabákem z Polska

S pašováním nezdaněných cigaret a tabáku se celníci setkávají často, jejich nedělní kontrola u Hrádku nad Nisou je přeci jen něčím nezvyklá. V ranních hodinách totiž odhalili dvaašedesátiletého řidiče, který do Čech vezl 22 kilogramů nezdaněného tabáku a k tomu ještě 11 600 kusů cigaret. To ještě netušili, že odpoledne zastaví stejného řidiče ve stejném autě opět s nezdaněným kuřivem.

„Ten samý den odpoledne, o pár kilometrů dále, hlídka zastavila stejné vozidlo i řidiče znovu a ve vozidle našla pro změnu 2 kilogramy tabáku a 800 kusů cigaret, opět bez platné tabákové nálepky ČR,“ potvrdil mluvčí Celního úřadu pro Liberecký kraj Martin Stočes.

Jak sám přiznává, kontroly mají vždy stejný průběh. „Kontrolované osoby si vezou větší množství tabáku nebo cigaret, nemají u sebe žádné doklady o koupi tabákových výrobků a celníkům nemohou prokázat jejich zdanění. Tvrdí, že si kuřivo vezou pro osobní spotřebu,“ dodal. Jenže spotřeba je omezená limity stanovené zákonem o spotřebních daních, který povoluje jako množství pro osobní spotřebu. Například člověk dovážející tabákové výrobky z členské země EU neprokazuje zdanění pro maximálně 800 kusů cigaret a do 1 kilogram tabáku na osobu. „Je-li tak celníky zjištěno, že je dopravováno množství větší a dopravující osoba neprokáže zdanění v tuzemsku, celníci tabákové výrobky zajistí a kontrolované osoby z nich musejí celní správě uhradit spotřební daň,“ doplnil Stočes.

Podobné záchyty pašovaných cigaret a tabáku z Polska jsou denním pořádku. „Neuplyne týden, aby nezadrželi při kontrolách další tisíce cigaret a kila tabáku. Od začátku roku již evidují 37 případů pokusů dovézt si domů "levné" cigarety nebo tabák, při kterých zajistili celkem 47 600 kusů cigaret a 99 kilogramů tabáku. Zabránili tak úniku jen na spotřební dani ve výši 338 923 korun,“ uzavřel mluvčí.

Foto Celní správa

Štítky tabák, cigareta, Polsko, Česko, Hrádek nad Nisou, spotřební daň, Evropská unie, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Celníci zadrželi dvakrát během jediného dne pašeráka s cigaretami a tabákem z Polska  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.