Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Soud rozhodl o osudu výrobců drog na Frýdlantsku, odsedět si mají od 5,5 do 14 let

Tresty odnětí svobody od 5,5 do 14 let udělil dnes Krajský soud v Liberci pěti obžalovaným, z toho jsou dva Češi a tři Vietnamci. Na Liberecku měli laboratoř na výrobu pervitinu. Prodejem drog mohli získat přes 12,2 milionu korun. Obžalovaným hrozilo až 18 let, verdikt až na jednoho není pravomocný.

Právní moci nabyl rozsudek nad Vietnamcem, který s policisty při vyšetřování spolupracoval. Soud ho potrestal 5,5 lety a vyhoštěním ze země na dobu neurčitou. Vinu ostatních bude posuzovat odvolací soud. Otakar Jína byl odsouzen na 14 let, Martina Heraitová na 11 let a další dva Vietnamci dostali tresty 11 a 13 let. Jeden navíc i vyhoštění. "U druhého to nebylo možné, má tady pevné sociální zázemí," uvedla soudkyně Eva Drahotová.

Jednu z největších laboratoří na výrobu drog v Libereckém kraji policie odhalila v Bulovce v prosinci 2014. Na místě zajistila drogy i suroviny k jejich výrobě. "Jednalo se o trestnou činnost drogové charakteru mimořádného rozsahu. Z toho, jak byla provedena domovní prohlídka, vyplynulo, že tam byla taková malá chemická laboratoř. Byla to výroba pervitinu velmi sofistikovaným způsobem ve velkém rozsahu," uvedla soudkyně.

Podle spisu tam mohla skupina vyrobit přes 12 kilogramů pervitinu. "Myslíme si, že se tam droga musela vyrábět ještě ve větším rozsahu. Museli jsme ale vycházet z toho, co tam bylo nalezeno ve chvíli, kdy byl proveden zásah," dodala Drahotová. Na případu pracovali kriminalisté osm měsíců. Sledování bylo velmi obtížné, neboť organizovaná skupina měla laboratoř na samotě, kolem byly pastviny a lesy. Hlavním organizátorem byl Jína. Na samotu přivážel suroviny i Vietnamce, kteří drogu vařili ve sklepě zemědělské usedlosti.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky droga, laboratoř, metamfetamin, Frýdlantsko, Liberecký kraj, Liberec, Bulovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud rozhodl o osudu výrobců drog na Frýdlantsku, odsedět si mají od 5,5 do 14 let  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.