Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecko křižují Poláci v kradených autech, gangy je verbují ze skupin sociálně slabých

Vzpomínáte si na případ z minulého týdne, kdy policisté zastavili v Novém Městě pod Smrkem sedmadvacetiletého Poláka v kradené Audi A4 Avant? Právě tímto případem se podařilo jasně demonstrovat, jak funguje hierarchie v organizovaných skupinách, které se zabývají krádežemi aut.

Na auto, které bylo v databázi vedeno jako kradené tentýž den v Německu, narazili policisté v Ludvíkovské ulici v Novém Městě pod Smrkem. Za jeho volantem seděl sedmadvacetiletý dlouhodobě nezaměstnaný Polák, který měl ten den jediný úkol – dostat auto z bodu A, tedy z Německa do bodu B, kterým bylo v tomto případě Polsko. To se mu ale minulou středu nepovedlo.

PSALI JSME: Policie obvinila dva Poláky zadržené v kradených autech

„Policejní hlídka řidiče na místě okamžitě zadržela a pozdější vyšetřování ukázalo, že toto vozidlo neodcizil, ale jenom řídil. Na tuto službu si ho najali v Polsku lidé, kteří se zabývají krádežemi aut a fungují jako organizovaná skupina. Auta kradou kvalifikovaní specialisté a ti je pak předávají najímaným řidičům, kteří je za finanční odměnu dovezou, kam je třeba. Pokud je ovšem nezastaví policisté,“ popsala mluvčí policie Ivana Baláková.

V tomto případě se řidič k „přivýdělku“ dostal přes svého známého, kterému si v baru postěžoval na špatnou finanční situaci, ve které se ocitl. „Brigáda,“ na kterou ale Polák kývl, se mu vůbec nevyplatila. Soudce ho ještě tentýž den poslal do vazby a nyní mu hrozí až pět let za mřížemi. „Policisté by touto cestou rádi poslali vzkaz polským občanům ve finanční nouzi, kteří dostanou podobnou nabídku krátkodobého výdělku, aby ji nevyužili, protože se jim tato "brigáda" vzhledem k míře rizika, které podstupují, opravdu nevyplatí,“ dodala Baláková.

Právě najatí přepravci kradených aut bývají na silnicích velmi nebezpeční. „Jednak se rekrutují z řad sociálně slabých skupin a nemají žádné zkušenosti s řízením drahých silných vozidel. V případě, že začnou být pronásledováni policií, se snaží uniknout policejním vozidlům za každou cenu. Proto, aby splnili úkol a dostali své peníze, obrovsky riskují na silnici nejen své životy, ale přímo ohrožují všechny ostatní účastníky silničního provozu,“ uzavřela mluvčí.

Foto čtenář Drbny

Štítky Liberecký kraj, Nové Město pod Smrkem, Audi A4, policie, Německo, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecko křižují Poláci v kradených autech, gangy je verbují ze skupin sociálně slabých  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.