Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Soud poslal do vazby Peltu a Kratochvílovou

Obvodní soud pro Prahu 1 poslal do vazby dosavadní náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, která je obviněna v souvislosti s ministerskými dotačními programy pro sport. Později rozhodl také o uvalení vazby na dalšího obviněného, předsedu Fotbalové asociace ČR Miroslava Peltu.

"Podal jsem návrh na vazbu u jedné osoby a soud tomu návrhu vyhověl. U druhé osoby bude rozhodováno teď. Oba vazební důvody, které jsem navrhoval, byly uznány," řekl novinářům státní zástupce Ondřej Trčka. Podle něj panují obavy, že budou obvinění ovlivňovat svědky a opakovat trestnou činnost. Vedle Kratochvílové a Pelty je v kauze obviněn také bývalý šéf odboru sportu na ministerstvu Zdeněk Bříza.

Kratochvílová se podle informací serveru Seznam.cz s Peltou domlouvala na přípravě dotačních programů. Rozdělování dotací pak podle policejních dokumentů ovlivňovali ve svůj prospěch nebo ve prospěch svých blízkých.

Proti rozhodnutí o vazbě si Kratochvílová a Pelta mohou podat stížnost, o které by neveřejně rozhodoval pražský městský soud. Do doby projednání stížnosti by obvinění zůstali ve vazbě. Pokud by městský soud rozhodl o tom, že vazba není důvodná, museli by být okamžitě propuštěni na svobodu. Městský soud může rozhodovat až poté, co mu obvodní soud doručí písemné odůvodnění rozhodnutí o vazbě.

Podle informací zahájila policie v souvislosti s vyšetřováním také trestní stíhání bývalého šéfa odboru sportu na ministerstvu školství Zdeňka Břízy. Ten bude podle Bílé s platností od úterý 9. května odvolán z pozice ředitele Vysokoškolského sportovního centra. Státní tajemník ministerstva Jindřich Fryč zároveň rozhodl o ukončení dohody o pracovní činnosti s pražským zastupitelem Karlem Březinou (ČSSD), který byl v souvislosti s případem mezi zadrženými.

Vyšetřovatelé navrhli vazbu i pro Peltu ve čtvrtek. Podle jeho advokáta Bronislava Šeráka je nejvyšší muž českého fotbalu podezřelý z toho, že naváděl Kratochvílovou a Břízu, jak nakládat s dotacemi pro sport. Policie má nahrané jejich hovory. Pelta se podle Šeráka cítí nevinen, obvinění odmítá.

Zproštění výkonu služby podle zákona neznamená skončení služebního poměru nebo propuštění, upozornila dále Bílá. K tomu ze zákona může dojít na základě pravomocného odsouzení pro úmyslný trestný čin nebo pro trestný čin proti pořádku ve věcech veřejných z nedbalosti anebo pravomocného odsouzení k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, dodala.

Další informace o postupu sekce k zajištění financování sportovních klubů oznámí ministerstvo v úterý.

Žalobci ve čtvrtek navrhli vazbu pro dva obviněné - Kratochvílovou a Peltu. Podle Peltova advokáta Bronislava Šeráka je nejvyšší muž českého fotbalu podezřelý z toho, že naváděl další dva obviněné - Kratochvílovou a Břízu, jak nakládat s dotacemi pro sport. Mělo tedy podle něj jít o jakýsi lobbing. Policie má nahrané jejich hovory.

Ze záznamu hovorů mezi Kratochvílovou a Peltou bylo zjištěno, že na seznamu 50 podpořených se nachází 19 projektů, jejichž podporu řešila Kratochvílová s Peltou ještě před jejich hodnocením expertní komisí, citoval ve čtvrtek Seznam.cz jednoho z vyšetřovatelů. Vědět o tom měli i Bříza a také předseda České unie sportu Miroslav Jansta, kterého policie zadržela, ale neobvinila.

Policie ve středu zasahovala na ministerstvu školství v pražské Karmelitské ulici a také v sídle FAČR na Strahově, na pražském magistrátu a také na stadionu jabloneckého klubu, který Pelta spoluvlastní. Večer policie rovněž zapečetila tři kanceláře v sídle České unie sportu.

Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové byli v souvislosti se státními dotacemi obviněny tři osoby a jedna právnická osoba ze zneužití pravomocí, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Autoři

Štítky Miroslav Pelta, Simona Kratochvílová, sport, dotace, policie, Fotbalová asociace České republiky, Praha, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Česká unie sportu, z.s., Městský soud v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud poslal do vazby Peltu a Kratochvílovou  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.