Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Prezidentova žena Ivana se v rýnovické věznici sešla s Jiřím Kajínkem

Manželka prezidenta Miloše Zemana Ivana se dnes v poledne setkala v rýnovické věznici s doživotně odsouzeným vrahem Jiřím Kajínkem. Na twitteru o tom informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident v dubnu uvedl, že vážně uvažuje o milosti pro Kajínka, protože není zcela přesvědčen o jeho vině.

Podle Ovčáčka právě na dubnové vyjádření prezidenta navázalo dnešní setkání Zemanové s odsouzeným. „Pokud se jedná o jakýkoliv posun, v okamžiku, kdy bude definitivní rozhodnutí pana prezidenta v této záležitosti, budeme obratem informovat širokou veřejnost," řekl Jiří Ovčáček.

S Kajínkem se první dáma setkala v rámci oficiální návštěvy Libereckého kraje. Věznice Rýnovice v Jablonci nad Nisou byla jednou ze zastávek její cesty. „Věznici si prohlédla, zajímala se o její chod a setkala se se zaměstnanci i s odsouzenými a pohovořila s nimi," uvedla mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová.

K návštěvě své manželky se dnes krátce vyjádřil i prezident, byl to jeden z dotazů z publika při besedě s občany na náměstí v Jilemnici. Podle Zemana nejde o nic neobvyklého a prohlídka věznic bývá občas součástí programu Ivany Zemanové při návštěvách prezidentského páru v krajích. Proto byla i ve věznici Rýnovice.

„Setkala se tam s dalšími vězni, to znamená nejenom s panem Kajínkem," řekl prezident Miloš Zeman.

Kajínek byl odsouzen roku 1998 na doživotí za dvojnásobnou nájemnou vraždu a pokus o vraždu. Zeman po nástupu do funkce převedl pravomoc k řízení o milostech na ministra spravedlnosti, což podle dřívějšího vyjádření mluvčí ministerstva Terezy Schejbalové nebrání tomu, aby prezident o milosti rozhodl sám. Zeman se již v roce 2013 vyjádřil v televizi Prima pro obnovu řízení v Kajínkově kauze a dva roky poté to zopakoval. Loni uvedl, že si vyžádal Kajínkův spis, ale tehdy ještě říkal, že mu milost nedá.

Kajínek nikdy nepřiznal vinu a obviňuje soudy z předpojatosti a vykonstruovaného procesu. V případu se objevily nesrovnalosti i nové svědecké výpovědi. Tři ministři spravedlnosti podali stížnost na chyby při vyšetřování Kajínkovy kauzy.

Autoři | Foto Twitter Jiřího Ovčáčka

Štítky Jiří Kajínek, Miloš Zeman, Jiří Ovčáček, Twitter, Ivana Zemanová, návštěva, Rýnovice, Petra Kučerová, Vězeňská služba České republiky, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezidentova žena Ivana se v rýnovické věznici sešla s Jiřím Kajínkem  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.