Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Novináři mají za sebou první den vyhlížení Jiřího Kajínka, někteří u rýnovické věznice nocují

Lidé posedávající na skládacích židličkách, obytný vůz s vytaženou pergolou, voňavé klobásy opékající se na grilu a skupinka sluncem spálených osob vrhající koule na pétanque do štěrku. Na první pohled by se mohlo zdát, že se parkoviště před rýnovickou věznicí proměnilo v kemp. Ve skutečnosti se ve čtvrtek nad ránem začali do blízkosti věznice, kde si odpykává doživotní trest vrah Jiří Kajínek, sjíždět novináři. Někteří na místě strávili i necelých dvacet hodin, jiní dokonce na místě nocují do pátku. A možná i déle...

Informace o možném omilostnění asi neznámějšího českého vězně poutá pozornost většiny tuzemských médií. Problém je ale v tom, že nikdo z novinářů netuší, kdy by milost Jiřímu Kajínkovi mohla být udělena a nechat si ujít jeho odchod z věznice je pro většinu novinářů nemyslitelné.

Řada novinářů se tak sjela na parkoviště, jen pár metrů od vstupní brány do rýnovické věznice, už ve čtvrtek mezi čtvrtou a šestou hodinou ranní. Tedy jen pár hodin po příletu prezidenta republiky z Číny. Právě Miloš Zeman po své nedávné návštěvě Libereckého kraje oficiálně potvrdil, že po svém návratu hodlá doživotně odsouzeného vraha omilostnit.

Nekonečné čekání si novináři krátili například hraním pétanque nebo prací na noteboocích. A zatímco většina z nich ve večerních hodinách odjela domů, aby se v pátek ráno mohli vrátit, například televize Prima na místě přenocovala v obytném voze. Během dne se na místě vystřídala zhruba třicítka novinářů. Většina z nich se na místo vrátí v pátek, kdy budou opět netrpělivě vyhlížet Jiřího Kajínka.

Věznice Rýnovice patří spádově pod Okresní soud v Jablonci nad Nisou, ten ale uvedl, že propuštění omilostněného odsouzeného by šlo mimo něj. "Pokud bude udělena milost, tak se jedná o rozhodnutí prezidenta republiky, které bude realizováno bez nutnosti jakékoliv součinnosti našeho soudu," řekl dnes mluvčí jabloneckého soudu Jaroslav Kneř. Totéž sdělila i mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová. "Milost by měla přijít na konkrétní věznici," napsala bez dalších podrobností.

Obecně platí, že pokud věznice obdrží prezidentskou milost, je odsouzený, kterého se rozhodnutí týká, propuštěn okamžitě. Projde jen standardním propouštěcím procesem, jenž trvá zhruba jednu až dvě hodiny. Před odchodem na svobodu musí odsouzený absolvovat pohovor se sociálním pracovníkem, který zjišťuje, zda má vězeň zajištěné bydlení, práci či peníze na cestu domů. Dále se podrobí lékařské prohlídce a dostane zpět své osobní věci, které měl po dobu výkonu trestu uložené ve skladu.

Foto Bezedný Frank | Zdroj ČTK

Štítky Jiří Kajínek, Miloš Zeman, Petra Kučerová, Vězeňská služba České republiky, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Novináři mají za sebou první den vyhlížení Jiřího Kajínka, někteří u rýnovické věznice nocují  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.