Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Už třetí den čekají novináři na Kajínka, milost zatím nedorazila

Už třetí den čekají televizní štáby i novináři internetových a tištěných médií před rýnovickou věznicí v Jablonci na propuštění odsouzeného vraha Jiřího Kajínka, který si tam odpykává doživotní trest. Zatím marně. Prezident Miloš Zeman sice avizoval, že milost pro něj podepíše po svém návratu z Číny, zatím to ale neudělal a podle neoficiálních informací to zřejmě ani dnes nebude.

Zemanův kancléř Vratislav Mynář potvrdil, že do Lán dnes přiveze návrh milosti pro dvojnásobného vraha Kajínka. Prezident tam jednal s ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Havlíčkem (ČSSD). Čtyřhodinová debata se točila kolem legislativních priorit resortu, fungování České exportní banky (ČEB) nebo státní pojišťovny EGAP. "Bavili jsme se i o zahraničních cestách," řekl po jednání Havlíček. O milosti pro odsouzeného Jiřího Kajínka se ale podle něj nemluvilo.

Vozy médií tak dál okupují parkoviště před věznicí, na její bránu jsou namířené kamery. Týmy novinářů se střídají, některé zůstávají na místě i v noci. Přespávají v autech, nebo karavanech. Zatímco v pátek to u věznice vypadalo díky slunečnému počasí jako na pikniku s grilováním, dnes bylo mnohem chladněji a na všech už také byla vidět únava.

Novináři při čekání zažili i světlé chvilky, to třeba když někdo z přátel dorazil s horkou kávou nebo bábovkou, nebo když přijel kurýr s objednanou pizzou. Kameramana České televize zastihla při čekání před věznicí radostná zpráva, že se mu narodila vnučka Rozárka. Svou radost mohl vyjádřit jen prostřednictvím živého internetového přenosu. S oslavou musí počkat.

Nejznámější český vězeň Jiří Kajínek strávil za mřížemi 23 let. Média na sebe upozornil útěkem z přísně střežené mírovské věznice. Zeman už dříve uvedl, že k milosti pro Kajínka připojí sedmiletou podmínku, "aby reagoval na některé obavy, že se bude mstít po svém propuštění z vězení". Podle průzkumu agentury Median pro Českou televizi souhlasí s milostí pro Kajínka 54 procent lidí, proti je 36 procent.

Autoři | Foto Bezedný Frank

Štítky Jiří Kajínek, Miloš Zeman, Čína, Jiří Havlíček, Jablonec, Česká exportní banka, Vratislav Mynář, ČSSD, Česká televize, Exportní garanční a pojišťovací společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Už třetí den čekají novináři na Kajínka, milost zatím nedorazila  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.