Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V areálu Severochemy dnes zasahovalo 26 jednotek hasičů, škody půjdou do milionů korun

Škoda, kterou napáchal dnešní požár v areálu Severochemy ve Vilové ulici v Liberci, půjde podle prvního odhadu do milionů korun. Požár, ke kterému došlo po poledni, se hasičům podařilo během dvou hodin dostat pod kontrolu, před pátou hodinou odpolední hasiči na místě dohašovali skrytá ohniska.

Plameny zasáhly sklad hořlavých kapalin a část výrobní haly. Požár tak zničil látky určené ke zpracování a výrobní stroje. Sklad hotových výrobků se nejspíš před plameny podařilo uchránit.

Příčina požáru a přesná výše škod bude jasná až během úterý. Zatím není ani jasné, zda požár poškodil statiku budovy.

Zatímco hasiči dohašují požár v areálu libereckého podniku Severochema, Liberečanům jsou k dispozici první výsledky chemických rozborů výpar ze zplodin hoření. Podle informací vedení města nebyly v ovzduší naměřeny žádné nebezpečné výpary. Omezení větrání v přilehlých domech platí do dnešního večera.

„Chemická laboratoř analyzovala vzorky z místa požáru. Nejde o nebezpečné výpary ze zplodin. Doporučení na omezené větrání v blízkých lokalitách platí během dnešního dne. Ven lidé vycházet mohou,“ potvrdila mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Na místě se během několika hodin vystřídalo šestadvacet jednotek hasičů z celého Liberecka. Hasiči kvůli velkému rozsahu vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu, policie ve 13 hodin uzavřela okolí závodu. Požár zasáhl sklad hořlavých kapalin. Pod kontrolu se podařilo plameny dostat kolem druhé hodin odpolední. „Na místě zasahovalo kolem 120 profesionálních a dobrovolných hasičů,“ dodala mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Podle našich informací jsou jen pár metrů od místa požáru velké zásobníky na hořlaviny, ty se naštěstí podařilo uchránit před plameny. "Během zásahu bylo důležité zajištění nepřetržité dodávky vody. Hasiči ji na místo dováželi z několika zdrojů, využívali výtokový stojan v ulici Vilová, hydrant v ulici Wintrova, hydrant na požární stanici Liberec a voda byla brána také z řeky Nisy," doplnila Štrauchová.

Na místo požáru přijely krátce po začátku zásahu také sanitky. Záchranná služba odvezla jednoho lehce popáleného člověka, který se nadýchal zplodin.

Dopravní podnik přestěhoval kvůli požáru autobusy z areálu, který sousedí se Severochemou, do bezpečí. Podle mluvčí Martiny Poršové pomohli všichni dostupní řidiči i zaměstnanci s řidičským oprávněním. 

Požár areálu Severochema v Liberci

Pondělí, 29. května 2017, 13:22

Požár areálu Severochema v Liberci
Požár areálu Severochema v Liberci

Foto HZSLK

Štítky požár, Liberec, Severochema, hasiči, policie, hzslk, zzslk, strauchova, srytrova, vypařování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V areálu Severochemy dnes zasahovalo 26 jednotek hasičů, škody půjdou do milionů korun  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.