Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Po požáru Severochemy v Liberci zůstaly škody za sto milionů korun

Po požáru Severochemy v Liberci zůstaly odhadem škody za sto milionů korun. Novinářům to dnes řekl místopředseda představenstva Severochemy Roman Oberer. Ohněm byla zasažena jen část technologie, firma, která je výrobcem podpalovače PE-PO, chce výrobu co nejdříve obnovit. Část jí dočasně převede do druhého závodu ve Varnsdorfu. Požár prošetřuje policie pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti.

"Zahájili jsme úkony trestního řízení," uvedla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová. Podle ní není vedeno proti nikomu konkrétnímu. "Vyšetřování potrvá určitě řádově měsíce, budeme si muset nechat vypracovat znalecké posudky," dodala. Policejní technici a vyšetřovatelé hasičů dnes místo požáru ohledávali po celý den, pokračovat v tom budou i v dalších dnech. Existence firmy není podle Oberera požárem ohrožena. "Pro případ požáru jsme pojištěni a máme i vlastní zdroje," řekl. O práci se podle něj lidé bát nemusí. V Liberci zaměstnává Severochema zhruba 70 lidí, ve zničené části jich pracovalo asi 20. "Lidi potřebujeme, komunikace se zákazníky je potřeba víc než jindy. Co se týká výrobních dělníků, ti zatím zůstanou doma s 60 procenty mzdy," dodal. Část z nich ale bude podle něj firma vozit do Varnsdorfu.

"Máme ověřeno, že to, co máme na zásobách - hotovou výrobu, ta zasažena nebyla, takže budeme moci obnovit dodávky," řekl Oberer. Co nejdříve chce firma obnovit i výrobu v nezasažené části. Podle předběžných informací není statika budovy narušena, a tak lze v sousední nezasažené hale výrobu obnovit. "Mělo by to být v průběhu několika dní," dodal.

Požár skladu hořlavých kapalin a části výroby v Severochemě byl na operační středisko nahlášen v pondělí ve 12:09, pod kontrolu ho hasiči dostali kolem 14:15, zlikvidován byl ve 20:00. Záchranáři z místa odvezli jednoho lehce popáleného zaměstnance, který se nadýchal kouře, když se oheň snažil uhasit. Dnes v 09:00 se do areálu vrátili vyšetřovatelé. Povolán byl i statik, aby posoudil stav ocelové konstrukce. "Za dodržení bezpečnostních opatření je objekt zcela přístupný," uvedla krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Liberecké družstvo pro chemickou výrobu Severochema bylo založeno v roce 1953. Nosným programem je chemická výroba, do níž spadají podpalovače, ředidla a technické kapaliny a čisticí prostředky. Podnik s necelou stovkou zaměstnanců vyrábí i škroby a kosmetiku se solí z Mrtvého moře. Předloni firma hospodařila se ziskem 75 milionů při rekordních tržbách 332 milionů korun. Pětina produkce šla na export, největší část do Maďarska a na Slovensko, firma ale dodává i do zemí Evropské unie, Izraele nebo Spojených arabských emirátů. Loňské výsledky zatím k dispozici nejsou.

Požár areálu Severochema v Liberci

Pondělí, 29. května 2017, 13:22

Požár areálu Severochema v Liberci
Požár areálu Severochema v Liberci

Autoři | Foto HZSLK

Štítky požár, Liberec, Severochema, hasiči, policie, hzslk, zzslk, strauchova, srytrova, výroba, Varnsdorf, Evropská unie, Izrael, Maďarsko, Slovensko, Spojené arabské emiráty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po požáru Severochemy v Liberci zůstaly škody za sto milionů korun  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.