Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Byl to obrovský stres, ale zvládli jsme to, říkají policisté, kteří zachránili život seniora

Říkají vám něco jména Tomáš Horáček a Luboš Fotr? Nejde o žádné vrcholové sportovce ani politiky, přesto si zaslouží velké uznání veřejnosti. Jde totiž o dvojici mimoňských policistů, kteří 12. května svým rychlým zásahem přispěli k záchraně života pětasedmdesátiletého muže, který měl srdeční zástavu. Za to je dnes ocenil finanční prémií krajský policejní ředitel Vladislav Husák a dárky hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Na začátek páteční směny dvojice zkušených policistů asi jen tak nezapomene. „Dostali jsme zprávu o tom, že se zhruba kilometr, dva od nás nachází muž v bezvědomí, který nedýchá. Okamžitě jsme tam vyrazili. Na místě jsme byli do jedné minuty,“ vzpomněl Tomáš Horáček, jeden z členů hlídky. V ten moment už na pomoc čekala rodina seniora, pro kterou se v boj o život proměnilo poklidné odpoledne u táboráku.

„Vyběhl jsem okamžitě z auta na místo a kolega zatím vybalil automatický externí defibrilátor, který vozíme s sebou,“ řekl Horáček a dodal: „Zařízení jsme k muži přiložili a to vyhodnotilo, že je potřeba dát elektrický výboj. Poté jsme pokračovali v srdeční masáži, kdy došlo po dalších třech až čtyřech minutách k vyhodnocení situace, že je potřeba další výboj.“ Po příjezdu lékaře si celou situaci převzala záchranná služba.

Všichni věděli, co dělat

Zatímco lékař pacienta ještě na místě stabilizoval, policisté i nadále pomáhali zdravotníkům při nepřímé srdeční masáži. Z místa zdravotníci pacienta odváželi v bezvědomí, ale ještě před příjezdem sanity do nemocnice otevřel oči. To znamenalo, že snaha obou policistů o záchranu jeho života nebyla marná, i když se po 55 minutách oživování zdála být naděje na zlepšení jeho stavu zcela minimální.

„Chtěla bych kolegům velmi poděkovat. Byla to ukázka skvělé týmové práce, která začala u nás nabráním výzvy kolegou na tísňové lince, který prováděl telefonickou resuscitaci na místě s rodinou,“ řekla operátorka zdravotnické záchranné služby Šárka Kalinová a doplnila: „Nové technologie nám dovolují v době, kdy nejde o minuty, ale sekundy, vlastně rozjet takovou akci. Šlo o náhlou zástavu a všichni jsme hned věděli, co dělat. Je skvělé, že byla hlídka tak rychle na místě.“

Policistům byl největším pomocníkem externí defibrilátor, kterých před čtvrt rokem rozdělila záchranná služba ve spolupráci s Libereckým krajem mezi policejní hlídky a dobrovolné hasiče skoro čtyři desítky. Díky defibrilátorům může být zahájena resuscitace ještě před příjezdem záchranné služby.

Větší šance na záchranu života

„Je super, že máme defibrilátor k dispozici. Ne zřídka se může stát, že jsme na místě dříve než záchranná služba. Přeci jen máme osobní auto, které se na místo dostane rychleji,“ doplnil Horáček.

Podle záchranářů se šance na přežití pro pacienty s prokázanou náhlou zástavou oběhu díky vybavení hlídek defibrilátory zvýšila asi o deset procent. „Podstatou tohoto projektu není snaha záchranné služby přesunout část svých povinností na ostatní složky IZS. Naší snahou je zvýšit šance jednotlivců na přežití při vzniku náhlé zástavy oběhu. To vše díky ochotě a možnostem dalších složek IZS,“ řekl k projektu vedoucí operátor krajské záchranky Petr Matějíčka.

Právě on na tomto projektu se svým týmem pracuje dva roky. Inspiroval se v Jihomoravském a Ústeckém kraji, kde už tato spolupráce funguje.

Vytvořením sítě z takto vybavených policistů a hasičů se zkrátila doba, která uplyne od vzniku zástavy oběhu do podání prvního defibrilačního výboje o přibližně pět minut. To je důležité hlavně v místech, kam to má záchranka daleko.

Čtyři sta zástav ročně

„V Libereckém kraji dojde přibližně k 400 náhlým zástavám oběhu za rok. Průměrná dojezdová doba našich posádek na místo události je 8 až 9 minut od zavolání. Jsou ale místa, kde je tato doba nad 10 minut a v Libereckém kraji se to týká asi 40 procent případů. S každou minutou se však rapidně snižuje šance na přežití až o 10 procent,“ vysvětlil Matějíčka.

Liberecký kraj poskytl na projekt 2 050 000 korun, záchranná služba za ně nakoupila 36 přístrojů. 

Foto Bezedný Frank

Štítky Liberecký kraj, Tomáš Horáček, zdravotnická záchranná služba, zástava, Martin Půta, Vladislav Husák, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Byl to obrovský stres, ale zvládli jsme to, říkají policisté, kteří zachránili život seniora  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.