Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Severochemě Liberec začaly po pondělním požáru sanační práce

V podniku Severochema Liberec začaly po pondělním požáru, který způsobil škody odhadem za sto milionů korun, první sanační práce. Příčina požáru se stále vyšetřuje, podle zástupců policie a hasičů může objasnění příčiny trvat i několik měsíců. Ohněm byla zasažena část technologie. Firma, která je výrobcem podpalovače PE-PO, chce výrobu co nejdříve obnovit.

Šetření přímo v továrně už policie ukončila. "Naši kriminalističtí technici s ohledáním místa požářiště skončili," řekla dnes mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Podle místopředsedy představenstva Severochemy Romana Oberera je potřeba vyčistit nejdříve prostory, které požár přímo nezasáhl, ale pronikly do nich hasební prostředky, případně kouř. Pokračovat se bude demontáží technologií a ocelových konstrukcí v místech požáru.

"Vedení družstva prozatím rozhodlo o proplacení mzdy ve výši 100 procent i pro zaměstnance, kteří zůstali kvůli požáru poslední květnové dny doma, a mimořádné odměně pro zaměstnance, kteří se přímo účastnili hašení požáru v jeho počátku," uvedl Oberer.

Podnik chce také od pondělí expedovat výrobky ze zásob. Pro osobní odběr ale zatím zůstává expedice uzavřena, dodal. Nosným programem Severochemy je chemická výroba, do níž spadají podpalovače, ředidla a technické kapaliny a čisticí prostředky. Podnik s necelou stovkou zaměstnanců vyrábí i škroby a kosmetiku se solí z Mrtvého moře. Předloni firma hospodařila se ziskem 75 milionů při rekordních tržbách 332 milionů korun. Loňské výsledky zatím k dispozici nejsou.

Požár skladu hořlavých kapalin a části výroby v Severochemě byl na operační středisko nahlášen v pondělí ve 12:09, pod kontrolu ho hasiči dostali kolem 14:15, zlikvidován byl ve 20:00. Záchranáři z místa odvezli jednoho lehce popáleného zaměstnance, který se nadýchal kouře, když se snažil oheň uhasit. Požár prošetřuje policie pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti.

Požár areálu Severochema v Liberci

Pondělí, 29. května 2017, 13:22

Požár areálu Severochema v Liberci
Požár areálu Severochema v Liberci

Autoři | Foto Jan Hladík

Štítky požár, Liberec, Severochema, hasiči, policie, hzslk, zzslk, strauchova, srytrova, výroba, Mrtvé moře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Severochemě Liberec začaly po pondělním požáru sanační práce  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.