Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Defibrilátor v rukou policistů zachránil život dvanáctileté dívky

Je to jen několik málo dní, co jsme vás informovali o úspěšném použití přenosného defibrilátoru, který vozí některé hlídky policie ve svém voze. Tehdy policisté zachránili staršího muže, který zkolaboval u táboráku v Mimoni. Další lidský život se podařilo zachránit opět díky mimoňským policistům dnes nad ránem, kdy stejným přístrojem pomohli dvanáctileté dívce.

Hlídku požádala o pomoc záchranná služba před druhou hodinou ranní. Zatímco sanitka byla ještě na cestě, policisté už přijížděli na místo. „Dívku z Mimoňska postihla náhlá zdravotní příhoda v době, kdy spala doma v posteli. Rodiče okamžitě volali linku 155,“ popsala situaci mluvčí policie Ivana Baláková.

Policisté byli na místě za čtyři minuty. „Dívenka byla v bezvědomí a měla jen lapavé dechy. Policisté okamžitě zahájili nepřímou srdeční masáž i umělé dýchání a zároveň použili defibrilátor. Přístroj vyhodnotil fibrilaci a doporučil výboj. Po něm policisté pokračovali v resuscitaci, při které došlo k obnovení základních životních funkcí a po příjezdu sanity pacientku předali do péče zdravotnické záchranné služby,“ potvrdila Baláková.

Záchranná služba dívku stabilizovala a transportovala do Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem na jednotku intenzivní péče dětské kliniky. „Zdravotníci pak cestou operačního střediska policie policistům za jejich pomoc poděkovali. Svým včasným příjezdem a kvalitním poskytnutím první pomoci dali dívce šanci na přežití,“ uzavřela Baláková.

Defibrilátory v rukou policistů

Není to ani měsíc, kdy mimoňští policisté zachránili život stejným přístrojem pětasedmdesátiletému muži, který zkolaboval u táboráku.

Policistům byl v obou případech největším pomocníkem externí defibrilátor, kterých před čtvrt rokem rozdělila záchranná služba ve spolupráci s Libereckým krajem mezi policejní hlídky a dobrovolné hasiče skoro čtyři desítky. Díky defibrilátorům může být zahájena resuscitace ještě před příjezdem záchranné služby. 

Podle záchranářů se šance na přežití pro pacienty s prokázanou náhlou zástavou oběhu díky vybavení hlídek defibrilátory zvýšila asi o deset procent. „Podstatou tohoto projektu není snaha záchranné služby přesunout část svých povinností na ostatní složky IZS. Naší snahou je zvýšit šance jednotlivců na přežití při vzniku náhlé zástavy oběhu. To vše díky ochotě a možnostem dalších složek IZS,“ řekl k projektu vedoucí operátor krajské záchranky Petr Matějíčka.

Právě on na tomto projektu se svým týmem pracuje dva roky. Inspiroval se v Jihomoravském a Ústeckém kraji, kde už tato spolupráce funguje.

Vytvořením sítě z takto vybavených policistů a hasičů se zkrátila doba, která uplyne od vzniku zástavy oběhu do podání prvního defibrilačního výboje o přibližně pět minut. To je důležité hlavně v místech, kam to má záchranka daleko.

„V Libereckém kraji dojde přibližně k 400 náhlým zástavám oběhu za rok. Průměrná dojezdová doba našich posádek na místo události je 8 až 9 minut od zavolání. Jsou ale místa, kde je tato doba nad 10 minut a v Libereckém kraji se to týká asi 40 procent případů. S každou minutou se však rapidně snižuje šance na přežití až o 10 procent,“ vysvětlil Matějíčka. Liberecký kraj poskytl na projekt 2 050 000 korun, záchranná služba za ně nakoupila 36 přístrojů.  

Štítky zdravotnická záchranná služba, policie, Mimoň, projekt, Liberecký kraj, Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, o. z.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Defibrilátor v rukou policistů zachránil život dvanáctileté dívky  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.