Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Při jednání o vraždě v Liberci jsou přísná bezpečnostní opatření

Za přísných bezpečnostních opatření se dnes u soudu v Liberci projednávala vražda, jež se zřejmě stala před 14 lety. Násilnou smrtí zemřel podle spisu Martin Říha, odsouzený za vytunelování kampeličky. Jeho tělo se nenašlo. V soudní síni byli příslušníci vězeňské služby ozbrojení samopaly, jeden ze svědků měl při výpovědi neprůstřelnou vestu. Jednání nebylo ničím narušené. Líčení bude pokračovat v úterý výpověďmi svědků. Na dnešní většina předvolaných svědků nedorazila.

V případu jsou tři muži obžalováni z vraždy, hrozí jim 12 až 15 let nebo výjimečný trest, vinu popírají. Čtvrtý obžalovaný se zpovídá z pokusu o krádež. Zakladatel První pražské družstevní záložny Říha zmizel v dubnu 2003 a dlouhou dobu patřil k nejhledanějším Čechům v databázi Interpolu. Mělo se za to, že z republiky odcestoval po propuštění z vazby. Policie ale dospěla k závěru, že se chvíli po svém zmizení stal obětí vraždy.

Ochrannou vestu měl před soudem jako svědek bývalý známý a spoluvězeň Roberta Šulce, který je v kauze jedním z obžalovaných. Šulc se mu s tím, co se stalo v dubnu 2003, prý svěřil. Svědek to uvedl u soudu, Šulc jeho tvrzení označil za lživé. Před soudem dnes měl svědčit ještě jeden vězeň, který také slyšel o tom, kdo Říhu zabil. Řekl mu to prý jiný obžalovaný. Svoji výpověď, kterou učinil před policisty, ale dnes odmítl potvrdit. "Nebudu se vyjadřovat k tomu, co jsem vypovídal v přípravném řízení," uvedl svědek. Dodal, že nechce mít s projednávanou kauzou nic společného. Ještě před tím žádal, aby mohl u soudu svědčit v utajení. Podle soudkyně Evy Drahotové v této fázi řízení už ale není možné jeho totožnost utajit.

V případu figuruje šest utajených svědků. Obhájce Oldřich Filip dnes zpochybnil, zda k tomu u všech byly splněny podmínky. Podle Drahotové oprávněnost posoudí senát po skončení dokazování. "Pokud bychom zjistili, že osoba neměla být v režimu utajeného svědka, má to vliv na hodnocení důkazů," dodala. V režimu utajení dnes dopoledne hovořila jedna svědkyně. O činu ale nic konkrétního nevěděla, slyšela jen rozhovor jednoho z obžalovaných nad článkem v tisku, kde se psalo o Říhovi.

Z vraždy jsou obžalovaní ještě Pavel Malý a Vladimír Stratil. Podle spisu unesli Říhu z jeho domu ve Zloníně u Prahy a odvezli 17. dubna 2003 do penzionu v Josefově Dole na Jablonecku, který si pronajali. Tam ho brutálně mučili, aby jim prozradil, kde jsou ukryté peníze z vytunelované kampeličky, uvádí obžaloba. V mučení poté pokračovali na neznámém místě. Vyšetřovatelé došli k závěru, že na následky týrání a aplikace neznámé látky Říha zemřel. Jeho dům následně prohledal obžalovaný Josef Pavelka s komplicem, zřejmě ale nic nenašli, uvedl obžaloba.

Říha byl za vytunelovaní kampeličky pravomocně odsouzen v lednu 2004 k 11 letům vězení. Bývalému generálnímu řediteli kampeličky Petru Bubeníčkovi uložil soud devět let vězení. Podle soudů se oba dopustili podvodu, kterým připravili 2930 členů záložny o 276 milionů Kč.

Autoři | Foto By FandaCZ (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Štítky soud, Liberec, vražda, Martin ŘÍha, výpověď, Vězeňská služba České republiky, Interpol, Svatý Gorazd II., Josef Pavelka, Praha, bezpečnostní opatření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při jednání o vraždě v Liberci jsou přísná bezpečnostní opatření  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.