Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Soud v Liberci o vydání Lotyše rozhodne až v polovině září

Krajský soud v Liberci o vydání Lotyše, který tvrdí, že byl ve vlasti odsouzen z politických důvodů, rozhodne až v polovině září. Dřívější vhodný termín se soudu nalézt nepodařilo. Původně měl senát rozhodnout včera, ale nestihl to. Líčení bylo odročeno při projednávání závěrečných návrhů. Ansis Ataols Berziňš zatím zůstane v předběžné vazbě, do níž ho soud poslal na začátku dubna.

Státní zástupce Miloš Klátik navrhuje jeho vydání do Lotyšska. "Nebyly zjištěny okolnosti, které by tomu bránily," uvedl dnes.

Lotyš, který si má ve vlasti odpykat dvacetiměsíční trest v souvislosti s účasti na protivládních protestech, vydání do své země odmítá. Tvrdí, že byl odsouzen z politických důvodů, protiprávně a obává se o svůj život, pokud bude v lotyšském vězení. Ministerstvo vnitra už dříve zamítlo žádost Berziňše o azyl. Lotyš byl zadržen na základě evropského zatykače na konci března v Liberci, kde byl na studijní stáži.

Dvaačtyřicetiletý matematik a programátor se v lednu 2009 účastnil masových protivládních protestů v Lotyšsku. Podle jeho lotyšského právníka, který ho zastupuje v Liberci, se stal Berziňš nejznámějším účastníkem nepokojů. Odsouzen podle něj nebyl za své činy, ale z politických důvodů. Za trestný čin masových nepořádků mu hrozilo až 15 let vězení. Trestné by bylo jednání Berziňše podle Klátika i v ČR. Souzen by byl za poškozování cizí věci a výtržnictví, za což by mu hrozily až dva roky vězení. Naopak obhajoba argumentuje tím, že zásada takzvané oboustranné trestnosti splněna nebyla a v ČR by šlo maximálně o přestupek. Obhájci také tvrdí, že Lotyšsko zatajilo některé důležité dokumenty a žádost o vydání je tak nepřezkoumatelná.

Berziňš byl původně potrestán podmínkou, kterou podle lotyšského soudu porušil zejména tím, že nespolupracoval s probační službou. Trest mu tak byl v listopadu 2015 změněn na nepodmíněný. Toto rozhodnutí považuje Berziňš za protiprávní. Domnívá se, že probační úřad nad ním neměl mít žádný dohled. Soud se navíc konal v jeho nepřítomnosti, kdy byl na stáži v zahraničí, a zastupoval ho právník, který se vyjadřoval v rozporu s jeho stanovisky. S odvoláním ale ve své zemi neuspěl, změnu trestu na nepodmíněný potvrdil i odvolací soud.

Autoři | Foto Jānis Štālbergs

Štítky Liberec, soud, Lotyšsko, Ansis Ataols Berziňš, Senát Parlamentu ČR, věznice, Miloš Klátik, Česko, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Liberci o vydání Lotyše rozhodne až v polovině září  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.