Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Soud v Liberci se bude znovu zabývat kauzou exředitele policie Miroslava Dvořáka

Okresní soud v Liberci se bude ve středu znovu zabývat kauzou bývalého libereckého policejního ředitele Miroslava Dvořáka. Ten si sám podal si návrh na obnovení části případu.

Případ je velmi komplikovaný, Dvořák byl obžalován z pěti trestných činů. Obvinění vůči své osobě označuje Dvořák od začátku za komplot a poukazuje na procesní chyby a manipulace se spisem. V případu sice padl pravomocný rozsudek, kdy byl Dvořák potrestaný podmínkou hlavně za korupci a porušování služebních povinností, kauza ale pokračuje a je rozdělena do několika částí.

Středeční líčení se bude zabývat návrhem na obnovení řízení v části, která se týká nezákonného vynášení informací. Soud jej uznal vinným ve třech případech, konkrétně za krytí dopravního přestupku krajského politika za ČSSD a zjišťování informací a čísel pro soukromé účely. Za to byl Dvořák potrestán podmínkou.

Okresní soud ale bude muset na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu znovu projednat i další části případu, ve kterých je obžaloba postavena na odposleších. V této části jsou nejzávažnější obvinění vůči Dvořákovi. Trest totiž dostal hlavně za korupci, která souvisela s dopravním projektem zaměřeným na zvýšení bezpečnosti u škol.

Bývalý okresní ředitel policie si podle obžaloby řekl o úplatek nejméně 250.000 korun. Jinak hrozil, že projekt zastaví. Odposlechy byly pro rozhodnutí o vině klíčové. Líčení v této části zatím nařízeno nebylo. „Tam se čeká na posudek. To nám zadali na Nejvyšším soudě," řekl předseda senátu Richard Skýba.

Dvořák pracoval jako ředitel policie na Liberecku pět let do konce roku 2008. Policejní inspekce ho zatkla v únoru 2009 přímo v budově okresního ředitelství. Dvořák byl v roce 2010 obžalován z pěti trestných činů a nakonec odsouzen za přijímání úplatků, zneužívání pravomoci úřední osoby a porušování služebních povinností.

Obvinění z podvodu a zkreslování údajů o hospodaření se obžalobě prokázat nepodařilo. Soud v srpnu 2015 Dvořákovi uložil souhrnný dvouletý podmíněný trest se zkušební lhůtou na čtyři roky.

Autoři | Foto Česká televize

Štítky Miroslav Dvořák, soud, policejní ředitel, Liberec, policie, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Liberci se bude znovu zabývat kauzou exředitele policie Miroslava Dvořáka  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.