Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Žádost Lotyše o propuštění z vazby soud v Liberci zamítl

Krajský soud v Liberci odmítl propustit z vazby Lotyše, o jehož vydání do vlasti rozhoduje. Ansis Ataols Berziňš tvrdí, že byl v Lotyšsku odsouzen z politických důvodů. Žádost o propuštění dvaačtyřicetiletého muže z vazby dnes ale liberecký soud zamítl. Berziňš se proti rozhodnutí na místě odvolal, jeho stížnost tak bude posuzovat vrchní soud. O případném Berzinšově vydání do Lotyšska by měl liberecký soud rozhodnout v polovině září.

Jeden z jeho obhájců, Pavel Uhl, dnes řekl, že soud se zabýval jen jedním z navrhovaných důvodů k propuštění. Ostatní neposuzoval, protože neuplynula měsíční doba od právní moci rozhodnutí. Podle Uhla se tak soud zabýval jen tím, zda délka řízení není nepřiměřená. Berziňš na rozhodnutí o vydání do Lotyšska čeká už od začátku dubna. "Soud dospěl k závěru, že ještě není dostatečně dlouhá doba na to, aby byly splněny důvody pro propuštění," uvedl Uhl.

Lotyš, který si má ve vlasti odpykat dvacetiměsíční trest v souvislosti s účasti na protivládních protestech, vydání do své země odmítá. Tvrdí, že byl odsouzen z politických důvodů, protiprávně a obává se o svůj život, pokud bude v lotyšském vězení. Ministerstvo vnitra už dříve zamítlo Berzinšovu žádost o azyl. Lotyš byl zadržen na základě evropského zatykače na konci března v Liberci, kde byl na studijní stáži.

Dvaačtyřicetiletý matematik a programátor se v lednu 2009 účastnil masových protivládních protestů v Lotyšsku. Původně byl potrestán podmínkou, kterou podle lotyšského soudu porušil zejména tím, že nespolupracoval s probační službou. Trest mu tak byl v listopadu 2015 změněn na nepodmíněný. Toto rozhodnutí považuje Berziňš za protiprávní. Domnívá se, že probační úřad nad ním neměl mít žádný dohled. S námitkami ale u lotyšského odvolacího soudu neuspěl.

Autoři | Foto Jānis Štālbergs

Štítky Liberec, soud, Lotyšsko, Ansis Ataols Berziňš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žádost Lotyše o propuštění z vazby soud v Liberci zamítl  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.