Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policie varuje před podvodníky na sociálních sítích. Uživatele můžou okrást o tisíce

Podvodníci opět berou útokem sociální sítě a tentokrát využívají ohraného triku. Méně pozorné uživatele pak dokáží jednoduchým fíglem připravit o tisíce korun.

„Přesto, že podobná vlna útoků již české sociální sítě zasáhla, s lehkou obměnou se vrací a působí uživatelům další škody. V první vlně, která odstartovala ve větším měřítku asi před dvěma lety, docházelo k masivním krádežím přístupových údajů do uživatelských profilů,“ říká mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Nyní využívají podvodníci toho, že někteří uživatelé mají až příliš otevřené profily a kdokoliv z nich může stáhnout množství fotek a osobních informací. Následně založí profil se stejným nebo podobným jménem, profilovou fotografií a snaží se kontaktovat přátele spřízněné s profilem, ze kterého byla data zcizena. Nepozorní uživatelé si takový profil přidají, protože znají daného člověka i jeho profilovou fotku.

V ten moment se útočníci pokouší získat čísla mobilních telefonů přátel profilu, kteří se nechali nachytat a odeslat na ně ověřovací SMS pro internetové mobilní platby. Zprávy pak vypadají například takto: „hi dej mi své císlo?“ následuje “nyní sms dorazila vodafone?” nebo “Vysvetlím Ti to. Napiš mi, prosím te, ten príchozí kód.“

Na tento trik naletěly už desítky lidí v Libereckém kraji, jejichž vyúčtování za telefonní služby bylo navýšeno o strženou částku. Transakci odesílající peníze na podvodníkův účet potvrdili přeposláním ověřovací SMS. „V první řadě, pokud už uživatelé své telefonní číslo odeslali, v žádném případě by příchozí SMS kód neměli přeposílat nikomu dalšímu. O tomto faktu informují již sami operátoři přímo v potvrzovací SMS zprávě. Podvodný profil lze poté snadno zablokovat, pokud jej nahlásí reální přátelé profilu, který byl okopírován,“ uzavřela mluvčí policie.

Foto pixabay.com

Štítky Liberec, policie, podvod, sociální síť, SMS, Vodafone

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie varuje před podvodníky na sociálních sítích. Uživatele můžou okrást o tisíce  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.