Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dokončení větrného parku u Václavic komplikují zloději. Krádežemi kabelů působí statisícové škody

Stavba druhého největšího větrného parku na území České republiky láká zloděje. V rozmezí takřka jednoho měsíce, tedy v době od 17. července do 16. srpna tohoto roku, evidují celkem čtyři případy vloupání do tubusů větrných elektráren ve Václavicích. Škoda, kterou zloději způsobili, se pohybuje kolem 600 tisíc korun.

„Pachatelé se zaměřili na svazky elektrických kabeláží. Po překonání zabezpečovacího zařízení, se vloupali do vnitřních prostor tubusů, odkud klubka připravená k instalaci zcizili. Ukradené kabelové svazky byly různých délek a průměrů,“ shrnul mluvčí policie Vojtěch Robovský. Zlodějům podle něho hrozí až osm let za mřížemi. „Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů krádež a poškozování cizí věci,“ dodal Robovský.

Výstavba větrného parku za miliardu u Hrádku nad Nisou spěje k závěru

Jelikož je stavba také vyhledávanou „atrakcí“, obrací se policisté na veřejnost s žádostí o pomoc. Kdokoliv, kdo bude moci policistům pomoci svým svědectvím, které by mohlo vést k dopadení zlodějů, může své poznatky sdělit na lince 158.

V Libereckém kraji jsou zatím dvě desítky funkčních větrných elektráren o instalovaném výkonu 24 MW, většinou na Frýdlantsku. V posledních letech přibývaly v kraji jen jednotlivé stožáry. Výstavba větrného parku ve Václavicích je první takový projekt dokonce v celé republice po více než dvou letech. Projekt se připravoval od roku 2008, realizovat se ale začal až v posledních letech. Loni byly dokončeny základy a letos od května se staví jednotlivé věže. Návratnost investice se odhaduje na 15 let, životnost elektráren je minimálně 20 let.

Foto Policie ČR

Štítky Hrádek nad Nisou, Václavice, větrné elektrárny, EEH, zloděj, policie, Vojtěch Robovský, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dokončení větrného parku u Václavic komplikují zloději. Krádežemi kabelů působí statisícové škody  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.