Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Policie varuje před podvodným energetikem. Takto měl vypadat

Policie na Semilsku varuje před podvodným energetikem z ČEZu. Ve středu odpoledne navštívil dvě seniorky ve věku 77 a 80 let v semilské části Podmoklice a jednu z nich připravil o 27 800 korun. Policisté zveřejnili pravděpodobný portrét falešného energetika a žádají veřejnost o pomoc při jeho identifikaci. Obrátit se mohou na bezplatnou linku 158.

Muž, který se představil jako zaměstnanec energetických závodů, si ve středu kolem 13:00 vyhlédl v Nádražní ulici v Semilech 80letou ženu, která se vracela domů z nákupu se svým psem. V domě ji pak doběhl s tím, že jí nese přeplatek za odběr elektřiny ve výši 2000 korun. "Ve chvíli, kdy žena odemkla dveře a vpustila do bytu psa, tam společně s ním vběhnul. Když muž vytáhl pětitisícovou bankovku a žádal ji o vrácení 3000 korun, řekla mu, že nemá," řekla mluvčí policie Ivana Baláková. Žena si vzpomněla na televizní reportáže, které před podvodníky varují a dokonce mu to řekla. Muž poté utekl, aniž cokoli vzal.

Další oběť už takové štěstí neměla. Sedmasedmdesátiletá paní mu otevřela v domnění, že za dveřmi stojí syn. I jí se muž představil jako zaměstnanec ČEZu a bez pozvání vpadl do bytu. "Předstíral, že kontroluje elektrické rozvody. Když pak majitelku bytu poslal do obýváku, aby kvůli měření vypnula televizi, a ocitl se na chvíli bez dozoru, popadl v kuchyni dvě peněženky s koženým pouzdrem a zmizel. Získal tak hotovost 27.800 korun a doklady," dodala policejní mluvčí.

Po podvodníkovi teď policisté pátrají. Podle Balákové jde o muže mezi 40 až 50 lety, spíše štíhlé postavy. "Má světlé oči a světle hnědé, krátké vlasy. Mluví česky bez akcentu nebo řečové vady. V jedné domácnosti nosil dioptrické brýle, v druhé nikoliv," uvedla. Seniorům doporučuje, aby podobným lidem neotvírali. "Seriózní firmy a služby o svých návštěvách v domácnostech dávají vědět předem a důvěryhodně. Ale i v takových případech mohou senioři požádat někoho blízkého, aby s nimi doma v danou dobu byl. Pokud bude někdo cizí u dveří neodbytně zvonit, doporučujeme jim zavolat naši bezplatnou linku 158," dodala policejní mluvčí.

Štítky Podmoklice, Semilsko, policie, podvodník, ČEZ, okres Semily, Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie varuje před podvodným energetikem. Takto měl vypadat  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.