Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tajný svědek o vraždě tuneláře: Pálili ho letlampou a vrtali mu kolena vrtačkou. Pak ho zabili

V případu 14 let staré vraždy vypovídali v pátek u Krajského soudu v Liberci další dva svědci, jejichž totožnost zůstala utajena. Oba se bojí o svůj život. Nejsou to první utajení svědci v tomto případu, podle právních zástupců obžalovaných jich je příliš mnoho. Ten institut se zneužívá, aniž by svědkům něco hrozilo, řekl u soudu advokát Oldřich Filip.

Předsedkyně senátu Eva Drahotová ale upozornila, že ochrana svědků je na místě, protože podle policie, je věc stále živá. „Jedná se o mimořádně závažnou a společensky škodlivou trestnou činnost, nakonec je to trestný čin vraždy, jsou ohroženi vysokým trestem. Je to mimořádná trestní věc, kdy nemáme poškozeného a způsob, jak od něj měli zjistit informace ohledně peněz byl poměrně drastický, jak to popisuje obžaloba. Proto se pak nelze divit, že svědci se obávají o svoji bezpečnost a vypovídají v utajení," řekla Eva Drahotová.

Jeden ze svědků na otázku obhájců, proč nejde vypovídat přímo před soud, jen poznamenal: „Nejsem sebevrah, nechci se nechat zabít."

Obětí staré vraždy se stál podle obžaloby Martin Říha, odsouzený za vytunelování kampeličky. Jeho tělo se nikdy nenašlo. Z vraždy jsou obžalovaní Robert Šulc, Pavel Malý a Vladimír Stratil, hrozí jim až 15 let vězení.

Podle spisu unesli v roce 2003 Říhu z jeho domu ve Zloníně u Prahy a odvezli ho do penzionu v Josefově Dole na Jablonecku. Tam ho brutálně mučili, aby jim prozradil, kde jsou ukryté peníze z vytunelované kampeličky, uvádí obžaloba. „Pálili ho letlampou a vrtali mu kolena vrtačkou," řekl dnes u soudu jeden ze svědků. Nakonec ho podle něj zabili.

Zakladatel První pražské družstevní záložny Říha byl za vytunelovaní kampeličky pravomocně odsouzen v lednu 2004 k 11 letům vězení. Bývalému generálnímu řediteli kampeličky Petru Bubeníčkovi uložil soud devět let vězení. Podle soudů se oba dopustili podvodu, kterým připravili 2930 členů záložny o 276 milionů Kč. Říha ale už v dubnu 2003 po propuštění z vazby zmizel a dlouho patřil k nejhledanějším Čechům v databázi Interpolu.

Mělo se za to, že z republiky odjel po propuštění z vazby. Policie ale dospěla k závěru, že se chvíli po svém zmizení stal obětí únosu a vraždy. Podle jednoho ze svědků byl Říha v kampeličce jen nastrčeným "bílým koněm".

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Liberec, soud, vražda, věznice, Svatý Gorazd II., Interpol, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tajný svědek o vraždě tuneláře: Pálili ho letlampou a vrtali mu kolena vrtačkou. Pak ho zabili  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.