Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dva mladíci z Liberce vymysleli fígl, jak podvést eshopy. Přišli si na zboží za 300 tisíc

Oblečení, karnevalové masky nebo military produkty. To všechno si objednávali dva mladíci z Liberce ze tří eshopů. Ale nikdy neměli v úmyslu za zboží platit. Vymysleli fígl, kdy si zboží objednali, to jim eshop vyexpedoval, oni ho přijali a pak objednávku stornovali. Než na to eshopy přišly, mladíci získali zboží za 288 tisíc korun.

Tento způsob si oba vyzkoušeli během jednoho měsíce celkem osmnáctkrát. A kdyby toho nebylo tolik, možná by si eshopy ani ničeho nevšimly.

„Mladíci využili v České republice jisté neobvyklé možnosti potvrzení objednávky zboží, přičemž platební systém ještě několik dní umožňoval objednávku stornovat. Avšak firmy, které elektronickou objednávku přes platební portál obdržely, již právě na základě objednávky zboží vyexpedovaly. Objednané zboží již mířilo ke kupujícímu, který si zboží převzal, nezaplatil a objednávku do termínu pro zrušení, stornoval. Účet v platebním systému jednoho z mladíků však nebyl nikdy provázán s platební kartou, nikdy tedy neměl mladík se svým komplicem v úmyslu za věci zaplatit,“ popsal mluvčí policie Vojtěch Robovský, jak oba muži fígl prováděli.

Jenže když těch objednávek na stále stejné jméno bylo moc, eshopy se okamžitě obrátily na policii.

„V průběhu vyšetřování policisté zjistili celkem 18 objednávek, jejichž celková částka dosáhla téměř 600 tisíc korun. Včasným zásahem firem, ale také shodou náhod, které spočívaly v tom, že objednané zboží firmy na svých skladech v době zpracování objednávky neměly a nemohly jej tak vyexpedovat, se celková částka za zboží, za které nebylo mladíky zaplaceno, ale bylo odebráno, vyšplhala „jen“ na 288 tisíc korun,“ dodal mluvčí.

Mladíci si objednávaly oblečení, karnevalové masky a doplňky karnevalových kostýmů, ale také military produkty. Mnohé z takto získaných věcí rozprodali nebo darovali a zisk využili pro vlastní potřebu.

„Zboží si mladíci z Liberce vyzvedávali na výdejních místech společností v různých městech, nebo jim bylo zboží zasíláno přímo na adresu trvalého bydliště jednoho z nich. S firmami komunikovali prostřednictvím emailu s fiktivním jménem,“ podotkl Robovský.

Oba muži používali na objednávky dvě jména, jedno z nich ale bylo opravdové, a tak policisté neměli velký problém muže najít.

„Policejní komisař oběma mladým mužům sdělil obvinění se spáchání zločinu podvodu ve formě spolupachatelství, za což jim v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody od dvou do osmi let,“ uzavřel mluvčí.

Autoři | Foto

Štítky Policie, eshop, podvod, Liberec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva mladíci z Liberce vymysleli fígl, jak podvést eshopy. Přišli si na zboží za 300 tisíc  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.