Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Záchranářský vrtulník zasahoval v Českém ráji. Pomoc si zraněný přivolal aplikací Záchranka

Středně těžká poranění utrpěl dnes odpoledne horolezec, který spadl z téměř pětimetrové výšky na Hrubé Skále. Po pádu ze skály Skautská věž ho na traumacentrum liberecké nemocnice musela transportovat letecká záchranná služba. Skupinka turistů, do které muž patřil, přivolala pomoc skrze mobilní aplikaci Záchranka.

„Ke zraněnému muži se z vrtulníku slanila naše posádka, která přesnou polohu zraněného znala díky nouzovému volání skrze aplikaci,“ dodal mluvčí krajské záchranky Michael Georgiev. Podle něho je často aplikace využívána turisty, kteří se pohybují v neznámém terénu. „Například před dvěma týdny jsme přijali nouzové volání zraněného člověka v Jizerských horách,“ dodal.

Zdravotnická záchranná služba v České republice má nového pomocníka při hledání polohy pacientů, volajících na linku 155 od března loňského roku. Prostřednictvím aplikace Záchranka se lidé stisknutím tlačítka spojí na lince 155 s operačním střediskem zdravotnické záchranné služby. Zároveň jsou aplikací zaslána důležitá data o volajícím a GPS souřadnice jeho přesné polohy.

Aplikace nabízí také interaktivní návod pro poskytnutí první pomoci. Uživatel v aplikaci nalezne také seznam nejbližších pohotovostí či lékáren. Jednoduchým přepnutím aplikace do testovacího režimu si pak každý může vyzkoušet aktivaci Alarmu nanečisto. Mobilní aplikace je dostupná zdarma pro telefony s operačními systémy Apple iOS a Google Android. 

Štítky Hrubá Skála, LZS, pád, vrtulník, Záchranka, aplikace Záchranka, Český ráj, Krajská nemocnice Liberec, Česko, Apple, Jizerské hory, Android

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranářský vrtulník zasahoval v Českém ráji. Pomoc si zraněný přivolal aplikací Záchranka  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.