Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Soud v Semilech se vrací ke sporu o majetek rodu Walderode

Okresní soud v Semilech začne dnes znovu projednávat žádost dědičky šlechtické rodiny Walderode o vydání rozsáhlého majetku na Turnovsku včetně zámku Hrubý Rohozec. Johanna Kammerlanderová se domáhá vrácení majetku už zhruba dvě desítky let. Soud už v roce 2011 nárok dědičky na vydání majetku v hodnotě asi tří miliard korun potvrdil, Krajský soud v Hradci Králové ale verdikt zrušil a kauzu do Semil vrátil. Soud musí znovu přezkoumat, zda byly splněny všechny restituční podmínky.

Kauza se týká rodového panství Hrubý Rohozec u Turnova včetně zámku a pozemků. Walderode o majetek přišel jako Němec na základě takzvaných Benešových dekretů a spor se týkal i toho, zda se za druhé světové války proti československému státu neprovinil. Legitimnost nároku rodu Walderode založil semilský soud na tom, že Karlu Walderode bylo české občanství po válce vráceno.

Spor je u semilského soudu veden proti 12 žalovaným. Jsou mezi nimi i podniky a sportovní organizace, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), Krajská správa silnic Libereckého kraje nebo Pozemkový fond ČR. Restitučními nároky dědičky rodu Walderode se musí znovu zabývat také Okresní soud v Jablonci. I tam odvolací soud vrátil kauzu k novému projednání. Zároveň ale potvrdil, že restituční podmínky pro navrácení majetku jsou splněné.

Autoři

Štítky Semily, Hrubý Rohozec, Walderode, soud, Okresní soud Semily, Johanna Kammerlanderová, Krajský soud v Hradci Králové, druhá světová válka, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Správa železniční dopravní cesty, Turnov, Československo, Benešovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Semilech se vrací ke sporu o majetek rodu Walderode  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.