Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Podvodů na seniorech stále přibývá. Policie chce osvětovou kampaň směřovat také do letáků

Až půjdete na návštěvu za svými rodiči nebo prarodiči, určitě neuděláte chybu, když zabrousíte na téma podvodů na seniorech. Policisté i přes velký mediální prostor registrují zvýšený počet podvodů na seniorech. Právě oni patří mezi nejzranitelnější především díky své důvěřivosti. Jen za prvních osm měsíců letošního roku zaznamenali policisté v Libereckém kraji více takových případů, než za celý loňský rok.

Podle policie je tato kriminalita vyšší, než uvádějí statistiky. „Někdy se může stát, že se ti lidé stydí, že někomu naběhli a neohlásí to," uvedl krajský ředitel policie Vladislav Husák. Za prvních osm měsíců letošního roku evidují policisté v Libereckém kraji 24 takových případů, což je nárůst o více než 14 procent oproti celém u roku 2016. Škoda, kterou podvodníci letos způsobili, se přibližuje dvěma milionům korun.

Obvykle jde podle ředitele o organizovanou skupinu, která si vytipuje vhodnou oběť a pod falešnou záminkou se k ní vnutí. Častým scénářem je to, že údajně zraněný nebo zaneprázdněný "příbuzný" potřebuje finanční pomoc a nemůže sám přijít. Někteří podvodníci se také vydávají za energetiky, pracovníky vodárny či pošty. O 90 tisíc korun přišel takto nedávno devadesátiletý muž z Liberce, do jehož bytu ve Vaňurově ulici se vnutil zhruba pětadvacetiletý muž.

„Představil se jako pracovník plynárny bez bližšího označení,“ uvedla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová. Muž chtěl po seniorovi vyúčtování z plynárny. Majitel bytu ho přinesl i s krabicí, kde měl úspory. Podvodník mu peníze ukradl pod záminkou, že potřebuje půjčit nabíječku do mobilu.

Policisté se proto snaží varovat seniory před podvodníky skrze všechny možné kanály. Na osvětě spolupracují s obcemi, domovy důchodců i se školami. „Rádi bychom se dostali také do reklamních letáků obchodů, které chodí do schránek,“ dodal Husák.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, policie, podvod, senior, peníze, Vladislav Husák, Vladimíra Šrýtrová, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodů na seniorech stále přibývá. Policie chce osvětovou kampaň směřovat také do letáků  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.