Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vydání Lotyše do vlasti podle soudu v Liberci nic nebrání

Krajský soud v Liberci dnes vydal souhlas s předáním Lotyše Ansise Ataolse Berziňše do Lotyšska, kde byl odsouzen v souvislosti s účasti na protivládních protestech. Dvaačtyřicetiletý muž se vydání do vlasti brání. Tvrdí, že byl odsouzen z politických důvodů a protiprávně. Obává se prý o svůj život, pokud bude v lotyšském vězení. V něm by si měl odpykat dvacetiměsíční trest. Ministerstvo vnitra už dříve zamítlo Lotyšovu žádost o azyl. Berziňš proti verdiktu libereckého soudu podal stížnost, zabývat se jeho případem proto bude Vrchní soud v Praze. Do rozhodnutí vrchního soudu Lotyš do své země předán nebude.

Matematik a programátor Berziňš se v lednu 2009 účastnil protivládních protestů v Lotyšsku. Podle tamní prokuratury házel sněhové koule, dlažební kameny a lahve a jedním kamenem trefil i policistu. Za trestný čin masových nepořádků mu hrozilo až 15 let vězení. Původně byl potrestán podmínkou, kterou podle lotyšského soudu porušil zejména tím, že nespolupracoval s probační službou. Trest mu tak byl v listopadu 2015 změněn na nepodmíněný. Toto rozhodnutí považuje Berziňš za protiprávní. Domnívá se, že probační úřad nad ním neměl mít žádný dohled. Soud se konal v jeho nepřítomnosti, kdy byl na stáži v zahraničí. S odvoláním ale ve své zemi neuspěl, změnu trestu na nepodmíněný potvrdil i odvolací soud.

Evropský zatykač na něj Lotyšsko vydalo loni v říjnu, v Libereckém kraji byl zadržen letos na konci března. Byl zde na studijní stáži, od 3. dubna je v předběžné vazbě. Předseda senátu Lukáš Korpas dnes v obsáhlém zdůvodnění uvedl, že nejsou žádné překážky, které by bránily jeho vydání. Podle něj soud nezjistil, že by proces v Lotyšsku byl zpolitizovaný ani že by byla krácena mužova práva na obhajobu.

Obhajoba u libereckého soudu argumentovala také tím, že nebyla splněna zásada takzvané oboustranné trestnosti a v ČR by šlo maximálně o přestupek. Podle Korpase by však muži i v ČR hrozilo stíhání za výtržnictví, násilí proti veřejné osobě a pokus o těžké ublížení na zdraví, kde je horní sazba deset let vězení. "Z formálních důvodů je zásada oboustranné trestnosti zachována," uvedl Korpas.

Ani obavu z lotyšského vězení neuznal soud jako opodstatněnou. "Nedá se říci, že by z nějaké konkrétní skutečnosti vyvěrala obava, že by zadrženému hrozilo nějaké reálné nebezpečí," řekl soudce. Podle dokumentů, jež měl soud k dispozici, se stávají v lotyšských věznicích jen individuální prohřešky, které ale jsou řešeny. "Čelí tomu vězeňský systém každého státu, i u nás se projednává spousta kauz násilí mezi vězni," uvedl soudce.

Připomněl také, že Lotyšsko je členem Evropské unie. "Mechanismus evropského zatýkacího rozkazu je založen na vysoké úrovni důvěry členských států, pozastavit to lze jen v případě závažného porušování," dodal.

Autoři | Foto Jānis Štālbergs

Štítky Liberec, soud, Lotyšsko, Ansis Ataols Berziňš, věznice, Ministerstvo vnitra České republiky, Vrchní soud v Praze, Česko, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydání Lotyše do vlasti podle soudu v Liberci nic nebrání  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.