Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soud s Nečesaným výrazně nepokročil, další jednání v listopadu

Projednávání případu Lukáše Nečesaného obžalovaného z pokusu o vraždu kadeřnice včera, ani při čtvrtečním jednání u Krajského soudu v Hradci Králové výrazně nepokročilo. Soud včera jednání odročil na listopad, chce vyslechnout svědky, kteří jsou předvolaní, ale dosud nepřišli. V pátek vypovídal policista, který měl na starosti policejní ochranu napadené kadeřnice. Nečesaný čelí obžalobě z útoku, který se stal v Hořicích na Jičínsku v roce 2013. Jakoukoliv vinu odmítá.

Policista, který se staral o ochranu napadené ženy, před soudem vypovídal pouze obecně, k samotnému případu se vyjadřoval minimálně. Důvodem bylo to, že nebyl zbaven mlčenlivosti. "K osobám, formě a výkonu ochrany se nemohu vyjadřovat. Jsem vázán mlčenlivostí," řekl. Potvrdil, že kadeřnice ochranu dostala nejprve na 60 dní a později jí byla několikrát prodloužena. Obecně uvedl, že ochrana se poskytuje lidem ohroženým na životě, zdraví nebo i kvůli jejich psychickému ohrožení. Předseda senátu Miroslav Mjartan nevyloučil, že policistu ještě jednou k soudu jako svědka předvolá, až bude zbaven mlčenlivosti, což může učinit ministr vnitra nebo jím pověřený člověk.

U soudu by v dalších stáních měli vypovídat i tři ze čtyř svědků, kteří ve čtvrtek bez omluvy nepřišli. Na výslechu čtvrtého předvolaného svědka obhajoba již netrvá. Státní zástupkyně také navrhla opětovný výslech znalce, který by se vyjádřil k pachovým stopám nalezených na místě činu. V případě, že by měl soud i poté ohledně pachových stop pochybnosti, navrhla vypracování odborného posudku vysokoškolskými experty. Další jednání soudu se měla uskutečnit 6., 8. a 13. listopadu.

Hradecký soud začal případ opět projednávat 6. září. Předtím byl Nečesaný za pokus o vraždu kadeřnice pravomocně odsouzen k 13 letům vězení. Verdikt však zrušil Nejvyšší soud, který hradeckému soudu vytkl, že v kauze selektivně hodnotil důkazy, přehlížel vážné pochybnosti a nerespektoval dřívější pokyny. Případem se v Hradci po verdiktu Nejvyššího soudu zabývá jiný soudce.

Nečesaný před soudem 6. září zopakoval, že trvá na své nevině. Napadená kadeřnice u soudu opakovaně označila za útočníka Nečesaného.

Útok v hořickém kadeřnictví se stal v únoru 2013. Pachatel kadeřnici opakovaně udeřil do hlavy polenem a ukradl jí několik tisíc korun. Vážně poraněné ženě zachránili život lékaři.

Původní senát hradeckého soudu s předsedou Jiřím Vackem poslal Nečesaného v lednu 2014 na 16 let do vězení, Vrchní soud v Praze rozhodnutí zrušil. Vacek napodruhé znovu uložil šestnáctiletý trest, vrchní soud pak verdikt o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud v květnu 2015 rozsudky zrušil a propustil Nečesaného z vězení. Krajský soud Nečesaného v dubnu 2016 znovu uznal vinným a uložil mu 13 let vězení, odvolací soud pak rozsudek potvrdil. Následovalo úspěšné dovolání, v prosinci 2016 Nejvyšší soud trest Nečesanému opět přerušil a následně bylo oznámeno, že předchozí rozsudek Nejvyšší soud zrušil.

Autoři

Štítky soud, Hořice, vražda, Lukáš Nečesaný, nejvyšší soud, Krajský soud v Hradci Králové, věznice, okres Jičín, Jiří Vacek, Vrchní soud v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud s Nečesaným výrazně nepokročil, další jednání v listopadu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.