Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Neznámý anonym pohrozil bombou na libereckém soudu, evakuováno muselo být 250 osob

Anonymní telefonát o uložení bomby ukončil dnes dopoledne jednání se skupinou podezřelou z výroby pervitinu u Krajského soudu v Liberci. Gang podle spisu vyrobil v letech 2010 až 2012 minimálně 15 kilogramů pervitinu, jehož prodejem mohl vydělat až 15 milionů korun. V kauze skupiny vedené údajně Petrem Ryžákem tak dnes nezazněly závěrečné řeči ani rozsudek. Předseda senátu Martin Omelka musel kvůli okamžitému vyklizení celé soudní budovy jednání odročit.

"Anonym na soudu oznámil uložení bomby a bude minimálně na dvě hodiny uzavřena," řekla dnes liberecká policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová. Soud musely opustit desítky zaměstnanců i lidé, kteří přišli na jednání. Dohromady mělo být evakuováno zhruba 250 osob. Pokud se policistům podaří anonyma dopadnout, hrozí mu až pět let za mřížemi.

Budovy obehnala policie páskami, dopravu na přilehlé komunikaci řídili hasiči. Budovu museli prohledat pyrotechnici. Jednání v drogové kauze proto podle Omelky dnes už pokračovat nebude.

Podle kriminalistů, kteří gang v roce 2012 zadrželi, jde o jeden z největších podobných případů v Libereckém kraji a také v Česku. Skupinu údajně řídil Ryžák, který dnes na jednání dorazil pozdě. Soudci se omlouval za problémy v dopravě. Ostatní obžalovaní podle spisu buď nakupovali a dováželi léky s pseudoefedrinem z Polska nebo z nich v Jablonci nad Nisou, Liberci a Hrádku na Nisou vyráběli pervitin. Z jedné várky dokázali vyrobit i 800 až 1000 gramů pervitinu.

Krajský soud v roce 2014 uložil obžalovaným tresty od tří do 15 let, vrchní soud ale rozsudek kvůli procesním vadám zrušil a případ vrátil do Liberce i k doplnění dokazování. Jedním z důvodů bylo, že se před soudem nečetly výpovědi obžalovaného Františka Hippmanna z přípravného řízení, které se lišily od toho, co pak vypovídal před soudem. Právě Hippmann se po zadržení rozhodl s policií při vyšetřování spolupracovat.

Kauza je nyní rozdělena na dvě části. V samostatném řízení se projednávají drogové delikty Michala Kernera, který byl podle obžaloby jedním z výrobců pervitinu.

Autoři | Foto Bezedný Frank

Štítky Liberec, soud, bomba, anonym., metamfetamin, Polsko, Česko, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neznámý anonym pohrozil bombou na libereckém soudu, evakuováno muselo být 250 osob  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.