Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V drogové kauze je před soudem v Liberci osm lidí, devátý zemřel

Krajský soud v Liberci se dnes začal zabývat kauzou rozsáhlé výroby drog určených hlavně pro švédský trh. Obžalováno bylo devět lidí, souzeno je osm. Předseda senátu Pavel Pachner dnes před zahájením líčení sdělil, že jeden z obžalovaných před dvěma dny zemřel a jeho stíhání bylo zastaveno. Ostatním hrozí až 18 let vězení.

"Kauza je výjimečná tím, že se jedná o velké množství amfetaminu, o stovky kilogramů," uvedla státní zástupkyně Petra Pazderková.

Obžaloba se týká případů z let 2013 až 2016, i když podle zjištění kriminalistů k pašování docházelo delší dobu. Laboratoř na výrobu amfetaminu se nacházela nedaleko centra Jablonce nad Nisou. Drogu tam vyráběl podle obžaloby devětapadesátiletý Richard Rákosník, který získal status spolupracujícího obžalovaného. Pazderková uvedla, že v laboratoři se vyrobilo 650 až 880 kilogramů drogy a jejich prodejem ve Švédsku bylo možné získat 186 až 250 milionů korun. Část amfetaminu se podařilo policistům v Česku, Německu a Švédsku zadržet. "Došlo k záchytům zhruba 95 kilogramů," uvedla Pazderková.

Gang zásoboval amfetaminem území téměř celého Švédska, zejména okolí města Malmö. Drogy byly na místo dopravovány v nádržích automobilů, linkovými autobusy i letecky. Odběratelem drog byl podle obžaloby sedmapadesátiletý Luka Luburic a o šest let mladší Tibor Karnel. Luburic u soudu odmítl vypovídat, Karnel nákup drog popřel. Vypovídat ale bude ještě odpoledne.

Šest obžalovaných je stíháno vazebně, dva mají status spolupracujícího obžalovaného. Jednání jsou nařízena do pátku. Kvůli národnosti dvou obžalovaných se tlumočí do maďarštiny a švédštiny. Původně se mělo překládat i do srbštiny, po úmrtí Iliji Chaldaroského už to není nutné.

Autoři

Štítky Liberec, Švédsko, drogy, soud, Krajský soud v Liberci, droga, Německo, Jablonec nad Nisou, Česko, Malmö

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V drogové kauze je před soudem v Liberci osm lidí, devátý zemřel  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.